Hlavní obsah

RECENZE: Dvě tváře Slzy ve Foru Karlín

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina Slza doputovala do pražského Fora Karlín, aktuálně vyhledávaného a prestižního koncertního místa. Povzbudit ji tam ve středu přišly na tři tisíce diváků, z nichž značná část je školou povinná. Kapela jim zahrála a zazpívala písně ze svých dvou alb a přivedla na pódium Celeste Buckingham v roli hosta. Zároveň odhalila dvě koncertní tváře.

Foto: Jindra Kodíček

Petr Lexa, zpěvák Slzy, ve Foru Karlín.

Článek

Zatímco na počátku setu působila trochu bezbarvým dojmem a hodnou chvíli chyběly jejímu počínání energie a živelnost, v závěru, když už začala zařazovat své největší hity, set parádně gradoval. Bylo to patrné i z toho, s jakou chutí v tu chvíli diváci tančili a zpívali s ní. Pokud se totiž v úvodu koncertu fanouškovská párty odehrávala hlavně u pódia, s přibývajícím časem se přenesla do celého sálu.

Za proměnou stálo pořadí skladeb. V úvodu Slza nabídla ty, které v sobě nemají charisma hitů, přičemž sama nebyla schopna jim při prezentaci potřebné jiskření implantovat. Nadto zněla v tak velkém sále poměrně tiše a zpěv Petra Lexy se často topil ve zvuku nástrojů. Při uvádění písní bylo kolikrát možné jen odhadovat, co vlastně říká.

Foto: Jindra Kodíček

Zleva kytarista Lukáš Bundil a zpěvák Petr Lexa.

Foto: Jindra Kodíček

Slza ve Foru Karlín.

Změnilo se to s příchodem slovenské zpěvačky Celeste Buckingham. S kapelou si zazpívala jednu píseň svou i duet Na srdci a přitom na pódiu symbolicky zažehla žhavý koncertní plamen.

Ruku v ruce s tím, že na Slzu pak už v programu čekaly především písničky singlové, se vystoupení začalo proměňovat v rozjetou párty. Zpevnil se jeho zvuk, vstřícnější reakce publika nabudily kapelu, zpěvák Petr Lexa opanoval pódium, s větší chutí komunikoval s diváky a více si užíval svých pěveckých partů, v nichž dospěl do pozice dobře rozpoznatelného interpreta s originální barvou hlasu.

S písněmi Celibát, při které Lexa na pódium přizval ke zpěvu mladičkou divačku, Fáze pád a přídavkovými Lhůta záruční a Holomráz už měl koncert grády. Dohnal tak atmosféru vystoupení z nedávné doby, kdy Slza měla na kontě pouze debut Katarze (vyšel roku 2015), z něhož se písně postupně stávaly velmi oblíbené, a tak po čase vyrážela na koncerty s jistotou, že nabízí pouze hity. Na ty pak její mladé publikum reagovalo mnohdy až euforicky.

Foto: Jindra Kodíček

Celeste Buckingham v roli hosta Slzy.

Foto: Jindra Kodíček

Bylo plno.

S loňským albem Holomráz si vložila do repertoáru i novinky, které budou k prosazení se potřebovat více času, anebo se u posluchačů třeba neprosadí vůbec. A tenhle fakt má vliv na celý aktuální koncertní program Slzy. Tomu je pak k dobru třeba připočíst i hezky vymyšlenou scénu.

Slza
Forum Karlín, Praha, 7. března

Hodnocení: 70%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám