Hlavní obsah

Lúzři jako další dobrý krimi nápad

Právo, František Cinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není jednoduché v žánru detektivní či krimi literatury přijít s novým nápadem. Francouzce Sofii Hénaffové se to v případě knihy Lúzři stále spolu (XYZ, přeložila Helena Beguivinová, 288 stran, 299 Kč) podařilo.

Obal knižní novinky.

Článek

Novinářka pracující kdysi pro Cosmopolitan zaujala již loňským českým překladem humoristické detektivky Lúzři: Tým v nemilosti. Pařížská justiční policie sestavila tento tým z lidí, které nelze vyhodit, přesto jejich alkoholismus, homosexualita či zaujetí pro převtělování do jiných osob znemožňují zapojení do regulérních jednotek. V jeho čele je ambiciózní Anne Capestanová, potrestaná za nedovolené užití zbraně.

Nyní vychází kniha Lúzři: Stále spolu. Capestanová v ní dostane za úkol najít vraha bývalého tchána, zasloužilého policisty Sergeho Rufuse, kterého ona sama z duše nenáviděla. A s nelibostí se musí znovu setkat se svým bývalým, Rufusovým synem Paulem, jehož si v milostném poblouznění kdysi vzala.

O postupně odhalovaná tajemství není nouze, ale ubývá jich se zvyšujícím se počtem mrtvých. Vtipné dialogy mezi členy týmu střídá seriózní vyšetřování.

Bitka celé jednotky s fanoušky londýnských Chelsea, ovládajících na chvíli pařížskou ulici, má snad oddálit odhalení vraha, nebo spíš nechat vyniknout krysu, kterou s nadějí policejního využití chová jeden z lúzrů. Jak ale autorka v poznámce upozorňuje, nejde o svévoli. Při policejním pátrání se opravdu využívají krysy a vepři. Ne ve Francii, ale v USA, Izraeli a v Nizozemí.

Hénaffová si svou originalitou řekla o zařazení mezi invenční tvůrce žánru poutajícího čtenářskou pozornost.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám