Hlavní obsah

Do kin jde objev americké nezávislé scény The Florida Project

Právo, Věra Míšková

Nominaci na Oscara za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli má za film The Florida Project vynikající americký herec Willem Dafoe. Snímek uvede příští týden do kin KVIFF Distribution.

Foto: Aerofilms

Snímek The Florida Project.

Článek

Nedaleko Disneylandu na Floridě stojí řada kdysi populárních, motivy pirátů a hradů překypujících a turisty po střechy zaplněných pestrobarevných motelů. Teď bydlí v jednom z nich okouzlující šestiletá Moonee a její přátelé. Naplno si užívají léta, radosti ze svobody, z potulování i neodolatelných kopečků zmrzliny. Nudný a složitý svět dospělých nemá šanci jejich bezstarostnost ohrozit.

Co na tom, že Mooneeina 22letá máma každý týden divoce shání peníze na činži a pozdními platbami dráždí starostlivého správce Bobbyho? Je na čase seznámit se s novou sousedkou a naplánovat dalších pár průšvihů!

Motely jako domovy

První ještě nejasný nápad na The Florida Project dostal jeho spoluautor a producent Chris Bergoch, když pomáhal matce se stěhováním na Floridu. Často projížděl po dálnici 192, která je jednou z tepen přivádějících zástupy aut do Disney Worldu, a všiml si o dost méně nablýskaných míst na samém prahu kouzelného disneyovského světa. Šokovalo ho, když zjistil, že v řadě motelů, které stojí po obou stranách dálnice, nejsou ubytovaní turisté, ale rodiny s dětmi.

Společně s režisérem Seanem Bakerem pak podnikli během tří let do této oblasti řadu výprav a bydleli při tom v motelech u dálnice US 192. „Vždycky se u takovýchto filmů ptáme místních lidí, jestli se chtějí zapojit, v tomhle případě, jestli by nám byli ochotni vyprávět své příběhy o tom, jak se jim v motelech žije,“ vysvětluje Baker.

Když se jim podařilo sehnat na projekt peníze a začali film obsazovat, přihlásila se do konkurzu i floridská holčička Brooklynn Kimberley Prince a okamžitě získala hlavní roli Moonee.

„Jsem strašně vděčný, že se přihlásila. Nejen že se jí podařilo vystihnout postavu Moonee tak, jak byla napsaná ve scénáři, ale dokonce ji posunula o třídu výš. Je to vážně jedna z nejlepších hereček všech věkových kategorií, kterou jsem v životě potkal,“ nemůže si ji vynachválit režisér.

Pětačtyřicet kopečků zmrzliny

Společně s Valerií Cotto, která zaujala rusými vlasy, a Christopherem Riverou, jehož našli jako obyvatele jednoho z motelů, tvoří Brooklyn trojici hlavních dětských hrdinů.

„Bavilo mě, že musíme jíst a dělat blbosti. Bylo super, že jsme v jedné scéně jedli gumové medvídky,“ vypráví Christopher. Dívky se zase shodují na tom, že „nejlepší byla zmrzka, snědly jsme jí 45 kopečků a obě máme nejraději mátovo-čokoládovou.“

Složení herců a neherců doplnila Bria Vinaite v roli Mooneeiny matky, kterou režisér objevil na Instagramu. „Bria se od ostatních uživatelů Instagramu lišila tím, že se nebrala vážně.

Foto: Aerofilms

Americký herec Willem Dafoe je nominovám na Oscara.

Nekonvenční, bezstarostná a neuvěřitelně vtipná – byla přesně taková, jak jsme si postavu Halley představovali. Přiletěla na Floridu, aby se setkala s dětmi, které jsme akorát vybrali. Vyzkoušeli jsme pár improvizovaných scén a na konci víkendu jsem si byl jistý, že naši představu o Halley obohatí o něco jedinečného a neotřelého.“

Také Willem Dafoe na seznámení vzpomíná: „Když jsem se poprvé setkal s Briou, byla celá potetovaná, rebelka se stylem, jaký většina herců nemá. Abych byl upřímný, proběhlo mi hlavou: Kde tuhle ženskou sebrali? Ale nahlas jsem nic neřekl a za okamžik jsem na to úplně zapomněl.“

The Florida Project je prvním titulem letošního roku, který uvádí do kin KVIFF Distribution, společný distribuční label MFF Karlovy Vary, společnosti Aerofilms a České televize.

„Ten film přesně splňuje to, co jsme si pro výběr filmů do KVIFF Distribution předsevzali a je příjemným bonusem, že jednu z rolí vytváří držitel Ceny za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii z karlovarského festivalu Willem Dafoe,“ říká prezident MFF KV Jiří Bartoška. „Nominace na Oscara, kterou právě za The Florida Project získal, jenom potvrzuje jeho herecké kvality. V tomto filmu jej opět uvidíme ve zcela jiné poloze a věřím, že diváci ocení i jeho schopnost přirozené spolupráce s nehereckými partnery. A to všechno jsou důvody, proč věříme, že film The Florida Project si najde i v Česku své diváky.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám