Hlavní obsah

Lydia Lunch vystoupí za doprovodu Weasela Waltera

Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Americké zpěvačka, performerka, spisovatelka a nemilosrdná glosátorka americké společnosti Lydia Lunch (vlastním jménem Lydia Kochová) představí v pondělí v brněnském Kabinetu múz a o den později v pražském Kaštanu svůj projekt Brutal Measures. Doprovází ji v něm newyorský bubeník a multiinstrumentalista Weasel Walter.

Foto: Sanctuary

Lydia Lunch a Weasel Walter

Článek

Osmapadesátiletá Lydia Lunch je známá z celé řady temných kapel a avantgardních projektů, poprvé na sebe upozornila na konci sedmdesátých let v divokých Teenage Jesus and The Jerks řazených k no wave. Přestože v podobném pojetí blízkém free coru a noisu pokračovala i v 8-Eyed Spy, její debutové sólové album Queen Of Siam z roku 1980 nabízelo až filmovou hudbu s velkým orchestrem.

K jejím nejlepším deskám patří chmurné, tvrdé a divoké 13:13 z roku 1981 a zejména Honeymoon In Red natočený se dvěma členy Caveových The Birthday Party kytaristou Rowlandem S. Howardem a hráčkou na klávesy Genevieve McGuckinovou a významným představitelem industriálu Clintem Ruinem (vlastním jménem Jim Thirwell). S Howardem natočila v podobném duchu i další album okořeněné názvuky blues Shotgun Wedding.

Za pozornost stály i její nahrávky s členem Sonic Youth Thurstonem Moorem, s Clintem Ruinem a pianistkou a klarinetistkou Lucy Hamiltonovou.

Po několika slabších elektronických projektech na sebe v novém tisíciletí upozornila v kapele Big Sexy Noise, ve které ji doprovázeli členové Gallon Drunk. [celá zpráva]

Brutal Measures nabízejí odlišné pojetí, kombinaci expresivního mluveného projevu za doprovodu elektroniky a divokých vpádů bicích. Lunch se vrátila k mluvenému slovu, jemuž se věnovala už dříve, ovšem tentokrát s výrazným doprovodem. Podobné pasáže se však daly najít už u Big Sexy Noise

Reklama

Výběr článků

Načítám