Hlavní obsah

Čarodějky ze Salemu. Příběh, ze kterého dodnes mrazí

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlediště ani nedutá. Diváci sedí bez pohnutí a téměř až nevěřícně sledují děj, který se jim odehrává před očima. V některých chvílích z něj mrazí. Takové je představení historického dramatu Arthura Millera Čarodějky ze Salemu, které v sobotní premiéře sehraje Městské divadlo Brno.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Čarodějky ze Salemu

Článek

Na začátku příběhu stála obyčejná žárlivost odvržené mladé dívky, která se pokusila svést ženatého muže. Na jejím konci přibývá šibenic pro nevinné a teror maskovaný tváří legálního soudu. Příběh jednoho z největších dramatiků 20. století má reálný podklad. Jde o „čarodějnický“ soudní proces, k němuž došlo v massachusettském Salemu v USA v roce 1692 a patří k nejtemnějším kapitolám amerických dějin – pětadvacet nevinných lidí zahynulo ve vykonstruovaném soudním procesu, který se opíral o svědectví v průměru desetiletých děvčat.

Miller z nich učinil dospívající dívky, které ve snaze odvrátit pozornost od v zásadě nevinného nočního dobrodružství rozpoutají nevědomky čarodějnický proces, rozvrátí už tak rozdělenou vesnici a roztočí soudní mašinérii vedoucí ke krvavým koncům. Jednou spuštěná hysterie se sice tváří jako boj s ďáblem, ve skutečnosti ji však živí zcela jiné věci – strach jednotlivých lidí, skryté pocity viny, vyřizování účtů, touha po majetku druhého.

A v jádru toho stojí milostný příběh farmáře, jehož poměr s mladou služebnou nejen poznamená jeho manželství a vede k obvinění jeho ženy, ale nakonec dožene před soud i jeho samého.

„Ačkoliv Miller psal Čarodějky ze Salemu jako záměrné podobenství odrážející hysterii mccarthismu v Americe 50. let, jeho obraz vnitřně nemocné komunity, která své problémy řeší paranoidním honem na fiktivního nepřítele, je aktuální stále,” uvedl dramaturg Jan Šotkovský.

Čarodějky ze Salemu na jeviště MdB uvede v premiéře 10. února v překladu Kateřiny Hilské, pod režijním vedením často hostujícího Mikoláše Tyce. V hlavních rolích se objeví Petr Štěpán, Lenka Janíková, Jan Mazák, Barbora Goldmannová, Michal Isteník, Eliška Skálová, Viktor Skála, Zdeněk Junák a další.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám