Hlavní obsah

Camila Cabello: Psát vlastní písně je jako vytesávat sochu z bloku mramoru

Právo, Jaroslav Špulák

Světová popová hudební scéna registruje od druhé poloviny loňského roku další rodící se hvězdu. Je jí bývalá členka dívčí skupiny Fifth Harmony, kubánskoamerická zpěvačka Camila Cabello. Po dvou úspěšných singlech, z nichž Havana patří ke komerčně nejúspěšnějším skladbám konce loňského roku, vydá v pátek 12. ledna albový debut Camila.

Foto: Sony Music

Camila Cabello je nová naděje světového popu.

Článek

Uvedení alba na trh ohlásila na začátku loňského prosince prostřednictvím služby Instagram, na které zveřejnila i jeho obal. Kolekci si mohli následně fanoušci předobjednat a ti, kteří tak udělali, si mohli vzápětí stáhnout dvě do té doby nezveřejněné skladby - Never Be The Same a Real Friends. Taková nabídka zafungovala skvěle. Brzy bylo zřejmé, že o albový debut Camily Cabello bude zájem. Zdá se, že album bude na prahu nového roku patřit rozhodně k těm prodejně nejúspěšnějším.

„Děkuji vám, že jste byli se mnou letos tak trpěliví. Nemohu se dočkat toho, až uslyšíte, co bylo mým soundtrackem v uplynulém roce života. Za všemi písněmi na desce stojí speciální vzpomínky. Nebudu lhát, cítím velké emoce z toho, že už brzy vyjdou. Je to jako konec jedné kapitoly,“ uvedla dvacetiletá rodačka z kubánského Cojímaru.

Právě Kuba je dějištěm videoklipu k singlu Havana, který zpěvačku katapultoval na přední příčky hitparád na celém světě. Na první místo se prodral ve Velké Británii, Kanadě, Austrálii, Irsku, Izraeli, Lotyšsku či Mexiku a byl také nějaký čas nejstahovanější písní v Česku.

V americkém žebříčku Billboard 200 vyšplhal nejvýše na druhé místo, v Top 5 byl i v Belgii, Chorvatsku, Dánsku, Nizozemsku, Německu, Itálii, Španělsku, Francii, Portugalsku, Maďarsku, Polsku, na Novém Zélandu, v Malajsii či na Filipínách. V USA, Británii, Austrálii, Francii, Itálii, Španělsku nebo ve Švédsku je platinový. Z toho jasně vyplývá, že je to hit posledních a dnešních dní.

Skladba byla na Youtubu zveřejněna loni v srpnu pouze jako audio. Minulý pátek měla verze bez videa více než 455 miliónů zhlédnutí. Co do počtu je na tom podobně oficiální videoklip, jehož součástí je vtipné hrané outro a intro se zpěvačkou v různých rolích. Vystupuje třeba jako zakřiknutá dívka překvapená nevěrou svého partnera, jako hvězda telenovely či černobílého filmu.

Další desítky miliónů zhlédnutí a slyšení zpěvačce přibyly i díky atypickému vertikálnímu videu (kvůli popularitě chytrých telefonů bude zřejmě takových videí vznikat stále více) a také díky remixu s rapem ve španělštině v podání Portoričana Daddyho Yankeeho, známého díky megahitu Despacito.

Foto: Sony Music

Na sklonku loňského roku představila Camila Cabello videoklip k písni Never Be the Same. Novinka obsahuje sestřih různých záběrů z jejího soukromého i profesního života a krátká videa s jejími fanoušky.

Umělkyně ho zveřejnila jako předčasný silvestrovský dárek pro své příznivce. „Toto je můj srdečný dík za to, že tu vždy pro mě jste, a za všechny vzpomínky, které jsme si za tento rok udělali,“ napsala na Twitter.

S Fifth Harmony

Karla Camila Cabello Estrabaová, jak zní celé její jméno, se narodila 3. března 1997 v kubánském Cojímaru. Její rodina se však brzy přestěhovala do Mexika, rodné země otce Alejandra, a když jí bylo pět let, přesunula se do Miami na Floridě.

V roce 2012 na sebe Camila upozornila účastí v televizní vyhledávací soutěži The X Factor. Brzy sice byla z programu vyřazena, ale nakonec se porota rozhodla spojit ji s dalšími dívkami a vytvořit tak novou skupinu. Ta později přijala jméno Fifth Harmony, v soutěži skončila na třetím místě a poté podepsala nahrávací smlouvu se společností Syco Music, která patří celosvětově nejznámějšímu porotci a hledači mladých talentů Simonu Cowellovi a nahrávací společnosti Epic.

Dívčí kapela, jejíž styl lze nejlépe označit jako teen pop, vydala alba Reflection (2015) a 7/27 (2016). Byla v zásadě úspěšná, a i když na první příčky prodejních hitparád se svými alby nedosáhla, například v Americe obdržely oba počiny zlaté ocenění. V polovině prosince roku 2016 ale Camila Cabello oznámila, že z kapely odchází. Dala se na sólovou dráhu.

Sama i ve dvou

„Mám pocit, že jsem to teď já, v plné formě,“ řekla v rozhovoru pro časopis Vogue o svém rozhodnutí. „Mohu teď pracovat s vlivy, které jsou mi zásadně blízké, ať už je to latinsko-americká hudba, karibská, hip-hop, nebo prosté písničkářství. V mé sólové tvorbě jsou všechny hudební žánry, které tvoří mou uměleckou osobnost.“

Zmínila se také o svém vztahu k tanci. „Miluju tanec a na mých vystoupeních nesmí chybět. Jako sólistka jsem mnohem volnější, zároveň ale neustále poutám pozornost na sebe, a tak je na mých koncertech těch choreografií přece jenom méně, než bych si představovala. Můžu zase ale vylézt na bicí soupravu a skočit z ní na zem, když budu chtít, nebo můžu blbnout s kytaristou své skupiny a potom se zase vrátit mezi tanečníky. Můžu prostě všechno, je to má show. Jsem z toho nadšená,“ sdělila.

V listopadu roku 2015 vyšla skladba I Know What You Did Last Summer, kterou nazpívala s kanadským zpěvákem Shawnem Mendesem. V říjnu 2016 se na albu Bloom rapera Machinea Guna Kellyho objevila skladba Bad Things, duet s účastí Camily Cabello. Spolupracovala i s Pitbullem, norským producentem Cashmerem Catem, americko-britskou elektronickou kapelou Major Lazer a s dalšími. Její debutový sólový singl Crying in the Club vyšel v květnu loňského roku.

Metoda pokusů a omylů

Na písničkách svého debutového alba Camila, pod které se podepsalo hned několik producentů, se zpěvačka autorsky podílela. Něco takového při svém působení ve Fifth Harmony nezažila. Roztáhla tedy autorská i interpretační křídla, položila se do vlivů, o kterých se kdy zmiňovala, a natočila upřímnou desku opatřenou zajímavými písněmi a vlastně i stylem. Její cestování z Kuby přes Mexiko do Ameriky se totiž na autorském rukopisu podepsalo.

„Psát vlastní skladby je něco jako vytesávat sochu z obrovského bloku mramoru,“ popsala v magazínu Rolling Stone pocit z tvůrčího procesu, kterým v posledních měsících prošla. „Písnička I’ll Never Be the Same je inspirována vztahem, který jsem měla před několika lety, In The Dark je pak o setkání s jedním nejmenovaným slavným chlapcem, s nímž jsem se potkala den po posledním předávání cen Grammy na afterparty. Jsou tam i písně o Havaně a Miami, mých životních městech.“

Přiznala také, že vztah k písním procházel při vzniku nahrávky změnami. „Existovaly skladby, o kterých jsem si myslela, že na té desce musí být, protože byly několik měsíců mými nejoblíbenějšími. Nakonec jsme je ale s producenty na desku nezařadili, protože další písničky byly mnohem intenzivnější a nadčasové. Vlastně jsem prostřednictvím metody pokusů a omylů napsala skladby, o kterých dnes mohu říct, že jsem v nich já, že mají názor a zvuk, který je odděluje od produkce ostatních umělců,“ řekla.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám