Hlavní obsah

GLOSA: Eurovize svádí k pláči na špatném hrobě

Právo, Jaroslav Špulák

V pondělí představili zástupci České televize šest finalistů národního kola písničkové soutěže Eurovize. Vítěz, jenž bude znám po sečtení bodů v hlasování diváků a umělců, kteří se dříve soutěže zúčastnili, pojede reprezentovat Českou republiku do Lisabonu. Jako obvykle se zejména na sociálních sítích hojně diskutuje o tom, jaký smysl soutěž má.

Foto: ČTK

Finalisté národního kola Eurovision song CZ.

Článek

Pokud jej budeme hledat bez předsudků, není těžké ho objevit. Eurovision Song Contest, tedy Eurovize, se letos uskuteční po třiašedesáté. Rok co rok představí několik desítek zpěváků a skupin z mnoha zemí, kteří přicházejí s písničkami novými, složenými kvůli účasti v soutěži. Plní tak ostatně její podmínky - uvádět lze jenom novinky.

Televizní přenos ze semifinálových kol i samotného finále sledují desítky miliónů diváků na celém světě, jinak též potenciálních fanoušků každého ze soutěžících. Proto jsou mnozí z nich, i když vysloveně neuspějí, následně zváni na koncerty, turné a různé akce, na nichž mohou svou tvorbu prezentovat. Někteří díky účasti na Eurovizi vydají nové album a ve svých zemích se stanou skutečnými hvězdami.

V České republice soutěž velkou prestiž nemá. Je to dáno dlouholetou skepsí našich hudebních fanoušků vůči ní (snad proto, že na ni naši zástupci nikdy výrazně neuspěli), jejich konzervativností, o které svědčí třeba neustále se opakující výsledky na předních místech národní ankety popularity Český slavík), hluboko zakořeněnou nepřejícností jako národní povahovou vlastností a v neposlední řadě tím, že mají mnozí fanoušci o soutěži úplně jiné představy, které vycházejí z jejich osobního vkusu.

Eurovize je jim trnem v oku kvůli tomu, jakou show nabízí. Ta přitom odpovídá tomu, jakou podobu má světový pop rock obecně. Je nablýskaná, teatrální, honosná, vlídná i arogantní, mísí hudební styly, přitom je trochu povrchní, především však cíleně zábavná. Je to zkrátka pop, a tak hledat na Eurovizi cokoli jiného je naivní a hloupé. To už je lepší nevěnovat jí žádnou pozornost, a tu upřít na alternativní pořady a akce.

Eurovize otevírá cestu těm, kteří se pohybují ve středním proudu, v mainstreamu. Taková byla, je a bude. Zlobit se na ni za to je ono pověstné plakání na špatném hrobě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám