Hlavní obsah

Pražské jaro s Gardinerem a Rachlinem

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již 73. ročník nejprestižnějšího hudebního festivalu se v roce stého výročí založení Československa bude věnovat této události. „Oba koncerty, zahajovací i závěrečný, budou mít československý akcent,“ řekl ředitel festivalu Roman Bělor.

Foto: ČTK

Ředitel Pražského jara Roman Bělor.

Článek

„Zahájí ho Smetanovou Mou vlastí Česká filharmonie s Tomášem Netopilem, který nahradí zemřelého Jiřího Bělohlávka, zakončí Slovenská filharmonie s Jamesem Juddem s díly Čecha Fibicha, Moravana Janáčka a Slováka Suchoně,“ pokračoval a zdůraznil i další dramaturgické akcenty – 70. výročí státu Izrael a 100 let od narození amerického dirigenta a skladatele Leonarda Bernsteina. Festival v tradičním termínu 12. května až 3. června přinese kolem padesáti koncertů.

Československý akcent bude prohlouben díly českých a slovenských autorů 20. století, uspořádáním muzikologické konference a několika premiérami děl současných skladatelů. Rezidenčním umělcem festivalu bude houslista a dirigent Julian Rachlin, přijedou i orchestry Royal Concertgebouw Amsterdam, Festival Orchestra z Budapešti a Varšavská filharmonie. Vrcholným okamžikem festivalu bude hostování dirigenta Johna Eliota Gardinera s jeho soubory staré hudby v dílech J. S. Bacha.

Reklama

Výběr článků

Načítám