Hlavní obsah

RECENZE: Michal Viewegh navazuje na svou pohádkovou tvorbu

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdejší nejprodávanější český autor Michal Viewegh má tendenci vracet se ke svým starším dílům. Po deseti letech volně navázal na Krátké pohádky pro unavené rodiče a se stejným časovým posunem v příběhu napsal Nové pohádky pro unavené rodiče.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Spisovatel Michal Viewegh.

Článek

Jeho tendence vracet se k původním příběhům není novinkou. Úspěšný Román pro ženy následoval Román pro muže, po Báječných létech pod psa napsal o deset let později Báječná léta s Klausem, po Biomanželce o pět let později Biomanžela. V některých románech dějově navazuje, jindy, jako v případě Románu pro ženy a Románu pro muže, knihy spojuje jen název a příběhy jsou odlišné.

V nové knize Viewegh navazuje na příběh rodiny, v níž maminka pracuje jako lékárnice a tatínek je slavný herec. Kdysi hrával na prknech Národního divadla, dnes účinkuje v reklamách. Pro výkony v reklamách na psí šampony sklízí u svých dvou dcer pohrdání a posměšky.

Bára a Sára jsou v pubertě. Jedna odpovídá na vše anglicky a společně milují pražské nákupní centrum, obchod s levnou bižuterií a předražený bubble tea. Viewegh se skrze zájmy svých dcer pokusil o jakousi plochou reflexi trendů jejich generace.

Foto: nakladatelství Druhé město

Obal knižní novinky Michala Viewegha.

Do zaběhnutého příběhu vstupují dvě nové postavy babiček, aby děj rozvířily. Především babička Jana, která si zrovna odseděla patnáctiletý trest za vraždu dědečka Emila sekerou a o jejíž existenci a osudu neměl nikdo z rodiny kromě maminky zdání. Právě z jejího chování a slovníku pochází většina humoru a komických scén. Hned po ní následuje jako zdroj vtipu střet tří generací – babičky, rodičů a pubertálních dcer.

Nové pohádky pro unavené rodiče jsou vyprávěny jako pohádky stylem upravené pro děti, obsahem spíše pro rodiče. Text je prostý, vtipný, lehký, ovšem hledat v něm autorskou kvalitu, kterou Viewegh předváděl zejména v devadesátých letech, lze jen stěží. Vieweghovo psaní působí poněkud unaveně.

Text pozdvihují poutavé ilustrace Radky Folprechtové, ovšem autorova snaha vracet se ke starým ověřeným příběhům vyznívá až nudně.

Michal Viewegh: Nové pohádky pro unavené rodiče
Druhé město, 76 stran, 199 Kč

Celkové hodnocení: 55 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám