Hlavní obsah

Nově vycházejí archívní desky Špinarové i Janů

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velká retrospektiva zpěvačky Věry Špinarové vychází pod názvem Čas můj za to stál/Albová kolekce 1972-2005 a obsahuje dvanáct řadových alb. Kolekci čtyř raných alb vydává i Petra Janů.

Foto: Supraphon

Věra Špinarová

Článek

Dvanáct řadových alb a bonus se singly z let 1969–1990 vychází pro fanoušky nedávno zesnulé české zpěvačky, která se suverénně pohybovala v rocku, popu i soulu. Rozsáhlá kompilace zahrnula její začátky v šedesátých letech i porevoluční nahrávky. Ať Špinarová zpívala s big bandy, nebo s prostou rockovou kapelou, její hlas v sobě vždy míval drajv. Uvěřitelný patos dodávala nejen do slavné westernové melodie z filmu Tenkrát na západě.

Komplet s alby jako Andromeda, Životopis, Meteor lásky či Já si broukám vychází 10. listopadu na formátech CD, MP3 a FLAC.

Foto: Supraphon

Retrospektivní kompilace Petr & Petřina

Zpěvačka Petra Janů vydává letos kromě nové studiové desky taky komplet Petra & Petřina. Když točila v roce 1977 svůj albový debut Generace, už se na něm podílel známý kytarista Ota Petřina, který s ní začal dlouhodobě spolupracovat.

„Autorský tandem Ota Petřina a textař Zdeněk Rytíř znamenal pro začátky sólové kariéry Petry Janů takovou jistotu, že v roce 1977 odešla ze Semaforu. Během toho roku vznikly nahrávky pro první tři singly, jež měly zasloužený ohlas u publika i kritiky, a album Motorest (1978). Debutový titul přinesl rychlý vzestup popularity. Anketa Zlatý slavík ještě cenu Skokan roku neměla, protože ta by jinak připadla Petře Janů, která ze čtyřicátého devátého místa postoupila na druhé,“ připomněl Zdeněk Brouček ze Supraphonu.

Petra Janů pak vydala desku Exploduj! (1980) s tvrdšími Petřinovými kytarami nebo Já & my (1981), kde už spolupracovala s více textaři. Čtvrté album Ročník 50 (1984) už Petřina také částečně otextoval.

Komplet Petra & Petřina vychází i s bonusy, biografickým textem a fotografiemi na CD, MP3 a FLAC.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám