Hlavní obsah

RECENZE: František Černý si udělal radost a přenesl ji na druhé

Právo, Jaroslav Špulák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K šedesátým narozeninám, které oslavil v neděli 29. října, si nadělil zpěvák a kytarista František Černý sólové album. Pojmenoval ho Franta 2017 a k jeho realizaci použil většinou písničky, jež sám napsal, pak hrál na mejdanech, nicméně jeho rodná kapela Čechomor je do repertoáru nepotřebovala. Přitom v nich chuť jejího soundu je.

Foto: Warner Music

František Černý nahrálo vlastní skladby.

Článek

Producentem alba je Černého kolega z Čechomoru, houslista a zpěvák Karel Holas. V nejvyšší míře je ale výsledná podoba desky dílem myšlenek protagonisty. Zvolil si zvuk, jaký budou písně a celé album mít, vymyslel aranže a přizval si hosty (Alexandra Urbančíková, Lenka Dusilová, Robert Kodym či Petr Zelenka) tak, jak je potřeboval.

Jeho autorský rukopis je dotčený lidovkovými motivy, to je patrné u všech skladeb, ať už v hudebních postupech, anebo textech. V jejich prezentaci se ale do Černého srdce dostal až punkový přístup, a tak jsou písně v rámci dobrého vkusu pošpiněné jakousi ledabylostí a uvolněností.

Foto: Warner Music

Obal Černého alba.

Znát je to v syrovém soundu a také třeba ve vkladu dětského sboru, který na albu pozpěvuje s obrovskou radostí, leč mnohdy intonačně nepřesně. Téhle desce to přesto sluší, tím spíš, když vlastně taková být měla.

Černý při jejím nahrávání jistě cítil radost a semknutost s těmi, kteří přiložili ruku k dílu. Jeho písničky jsou dravé, přitom vlídné, energické a současně příjemné. Z kolekce prýští umělecká i interpretační svoboda, dar, za kterým je třeba cílevědomě kráčet.

František Černý: Franta 2017
Warner Music, 29:27

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám