Hlavní obsah

RECENZE: Marilyn Manson v jistotách

Právo, Jaroslav Špulák

Od konce 80. let Američan Marilyn Manson, vlastním jménem Brian Hugh Warner, provokuje. Zpívá o satanovi, sexu, podivných lidech, drogách – a to všechno mu vytvořilo osobitou pozici na scéně, ze které především v 90. letech její vývoj výrazně ovlivňoval. Heaven Upside Down je jeho desáté studiové album.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Marilyn Manson vydal nové album.

Článek

Už pro předešlé The Pale Emperor si jako autora hudby a spoluproducenta vybral Tylera Batese. A protože tohle spojení uspělo, pokračuje i na novince.

Pakliže minulý počin lze s trochou nadsázky stylově vnímat jako „hutné satanské blues“, na aktuální desce je patrný příklon k industriálním a metalovým začátkům. Jde o jakési shrnutí jeho dosavadní tvorby, což povšechně působí přirozeně a díky dobré produkci svěže.

Foto: Universal Music

Obal nového alba se jmenuje Heaven Upside Down.

Patrná výrazová barevnost desky nedovoluje přeskakovat v pořadí skladeb, respektive to není na místě. Marilynu Mansonovi a Batesovi se podařilo sestavit ji tak, že utěšeně plyne a její vnitřní síla vyplave na povrch po skončení závěrečné skladby. Mnohem více pak s dalšími poslechy.

Heaven Upside Down je také dalším potvrzením toho, že je-li Marilyn Manson nespolehlivý na koncertech a mnohdy záleží na tom, v jaké psychické (potažmo fyzické) formě se nachází, v práci ve studiu je důsledný a vpravdě tvůrčí. Patrné je to v nejvýraznějších momentech alba, v refrénu skladby Say 10, mocné druhé části Jesus Crisis či bezmála hitové Tattoed In Reverse.

Na druhou stranu už ale neplatí, že každá nová deska Marilyna Mansona je začátkem nové éry. Tentokrát se zapouzdřil a vytěžil z toho, co už zná.

Marilyn Manson: Heaven Upside Down
Universal Music, 47:29

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám