Hlavní obsah

Polda je úspěšnější než Exner, celkově vítězí Modrava

Právo, vej

Krimiseriály jsou stále diváckým lákadlem, i když se v posledních letech točí v českých televizích málem jako na běžícím pásu a i když ne každému titulu se pak daří podle očekávání producentů.

Foto: TV Prima

David Matásek jako polda

Článek

Zatímco druhá řada Policie Modrava, kterou Nova brzy vystřídá další vlastní novinkou Dáma a král, trhala v neděli divácké rekordy a překročila už hranici 1,9 miliónu dospělých, Kapitán Exner na Primě, natočený podle literární předlohy populárního českého detektivkáře Václava Erbena, už klesl z počátečních více než 900 tisíc pod půlmiliónové publikum.

Do jejich víkendového souboje čerstvě vtrhla v sobotu na Primě druhá řada Poldy s hlavním hrdinou v podání Davida Matáska. Nástup byl úspěšný, první díl vidělo 749 tisíc dospělých, v předešlé řadě se přitom velikost publika pohybovala nejčastěji mezi 700 a 800 tisíci, i když také přesáhla milión.

Původně německá licence podle seriálu Poslední polda stojí na hrdinovi, který procitne z kómatu po 20 letech a nerozumí ani novým technologiím, ani lidem kolem sebe, nicméně do práce se hrne se svou dřívější energií a postaru hodlá řešit i své případy.

I ve druhé řadě pokračuje hra na tvrďáka ve stylu Schimanského s Davidem Matáskem v hlavní roli, který se chvílemi bezradně plácá v novodobém korektním prostředí – zosobněném jak mladým parťákem, připomínajícím spíš bankovního úředníka než policajta, tak policejní psycholožkou, která se stává terčem jeho sexistických narážek, a chvílemi moderním světem prochází s razancí pralesního muže.

Seriál si stejně jako německý předchůdce užívá retronáladu 80. a 90. let, nicméně v první epizodě druhé řady vyrazil zcela v českém duchu řešit vraždu do trampské osady na Zbraslavi.

Druhá řada seriálu Policie Modrava je zatím nejúspěšnější podzimní novinkou a stala se v nové sezóně nejsledovanějším televizním pořadem vůbec. Už za dva týdny ji však Nova vystřídá další novinkou – původní český seriál Štefana Titky a Vladimíra Michálka Dáma a král se bude odehrávat v advokátní kanceláři, jíž šéfuje Miroslav Donutil.

Svérázného soukromého vyšetřovatele, kterého si Donutil najme, ztvární Matěj Hádek, jeho parťačku Tereza Hofová. Jejich úkolem bude hledat skutečné pachatele zločinů, z nichž jsou obviněni klienti kanceláře, přičemž si musí poradit bez kriminalistického zázemí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám