Hlavní obsah

Cena Zlaté Prahy pro Červenou

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hlavní cenu 54. ročníku mezinárodního televizního festivalu Zlatá Praha získal český dokument režisérky Olgy Sommerové Červená. V sobotu večer při udílení cen na Nové scéně ND si režisérka spolu s pěvkyní Soňou Červenou cenu převzala.

Foto: Petr Horník, Právo

Pěvkyně Soňa Červená.

Článek

Film ukazuje cestu zpěvačky za velice těžkých životních podmínek až na světové operní scény. Hlavní ceny dále získaly v kategorii Performing Arts britský snímek o první světové válce Mladí muži a v kategorii Dokument německý film Umlčení – skladatelé v revolučním Rusku o zapomenutých sovětských skladatelích, jejichž tvorba byla krátce po revoluci 1917 umlčena.

Zvláštní ceny poroty dostaly německý snímek o nejhorší operní zpěvačce na světě Příběh Florence Foster Jenkinsové a švédský film Ingmar Bergman očima choreografa.

Během večera převzala operní pěvkyně Gabriela Beňačková Cenu za celoživotní dílo a Cenu Evropské vysílací unie dostal britský režisér Brian Large. Na festivalu letos soutěžilo 72 snímků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám