Hlavní obsah

Hudební festival bez nástrojů uzavřou italští Cluster kouzlící s hlasy

Novinky, Stanislav Dvořák

V sobotu v 19.00 zakončí Prague A Cappella Festival v pražské La Fabrice italský soubor Cluster, který vznikl v roce 2004 díky studentům Konzervatoře Niccoly Paganiniho v Janově a dnes vystupuje s velkými hvězdami.

Foto: Smart Communication

Italští Cluster

Článek

Cluster si získali pozornost kritiky albovým debutem Cement a následně slávu vítězstvím v soutěži X Factor Italy. To je posunulo ke hvězdnému statusu a vystupování třeba s Andreou Bocellim.

Také další desky jako Steps (2009) a Christmas Present (2010) měly značný komerční úspěch a současně dostaly i pět hudebních cen CARA, např. za nejlepší původní skladbu a nejlepší vánoční album. Další album Italian Album (2015) bylo v italštině a získalo rovnež pět cen CARA.

Cluster nabízejí rafinovaný mix z popu, R a jazzu, zpívají vlastní i převzaté hity a hlas užívají nejen pro tradiční zpěv, napodobují také různé elektronické zvuky, efekty a podobně.

Vedle nich se v sobotu předvedou domácí Skety, skupina, jež se stále více prosazuje i ve světě. Debutová deska Skety získala čtyři nominace na mezinárodní Ceny CARA, Skety zvítězily třeba v soutěži Vokal Total v Grazu a druhé místo získaly nedávno na dánském Aarhus Vocal Festivalu a finském Tampere Vocal Music Festivalu Tampereen Sävel. Letos vydaly druhé album Týdytý.

Vstupenky a ukázky najdete na pragueacappellafestival.com.

Reklama

Výběr článků

Načítám