Hlavní obsah

Filmfest: drama o terorismu vyslané na Oscary, Karl Marx i Metropolis s hudbou

Novinky, Stanislav Dvořák

Velmi úspěšné drama Odnikud s herečkou Diane Krugerovou, které Německo vyslalo do boje o Oscara, kultovní sci-fi Metropolis s novou hudbou, mladý Karl Marx s Engelsem či židovský spisovatel Stefan Zweig utíkající před nacisty do Jižní Ameriky - to je jen ochutnávka z programu festivalu německy mluvených filmů Das Filmfest, který proběhne od 18. do 22. října v Praze a od 30. října do 2. listopadu v Brně.

Foto: KVIFF

Diane Krugerová v hlavní roli filmu Odnikud

Článek

V rámci programové sekce Futur Perfekt poběží například legendární sci-fi Metropolis Fritze Langa z restaurované digitální kopie, doprovodí ho hudba skupiny Forma. Vedle něj sekce nabídne švýcarský sci-fi thriller Výheň (Hell) nebo rakouský Life Guidance.

Sekce (Bez)moc / Die (Ohn)Macht uvede například nejnovější snímek slavného režiséra Fatiha Akina Odnikud (Aus dem Nichts), který je zároveň německým kandidátem na Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Foto: Neue Visionen Filmverleih

Stefan Konarske (vlevo) jako Engels a August Diehl jako Marx ve filmu Mladý Karl Marx

„Diváci uvidí i švýcarského oscarového kandidáta Boží pořádek (Die göttliche Ordnung), první hraný film o švýcarském hlasovacím právu pro ženy a jeho opožděném uzákonění v roce 1971. Pozornosti by neměla uniknout ani režisérská prvotina slavného rakouského herce Josefa Hadera, černočerná tragikomedie Divoká myš (Wilde Maus) či mnoha cenami ověnčená dánsko-německá koprodukce z období na konci 2. světové války V písku – příslib svobody (Unter dem Sand – Das Versprechen der Freiheit),“ řekla za pořadatele Lucie Čunderlíková.

Dokumenty uvede sekce Die Doku, letos třeba snímek Beuys, portrét německého umělce a filosofa Josepha Beuyse či rakouský snímek Sedláku náš (Bauer unser) o současných problémech zemědělství. Série krátkých filmů poběží v sekci Shorts.

Celý program a vstupenky najdete na www.dasfilmfest.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám