Hlavní obsah

RECENZE: Rajesh z Teorie velkého třesku sepsal paměti

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anglický herec indického původu Kunal Nayyar, který se proslavil rolí astrofyzika Rajeshe Koothrappaliho v americkém sitcomu Teorie velkého třesku, sepsal knihu vzpomínek, přestože je mu pouhých šestatřicet let. V knize Můj přízvuk je skutečný popisuje své dětství a dospívání v Indii, kulturní šok po přestěhování se do USA a cestu ke své ženě.

Foto: ČTK

Herec a komik Kunal Nayyar.

Článek

Příběh otevírá objasněním spekulací, které vedli fanoušci ohledně jeho přízvuku. Přestože se narodil v Anglii, většinu života prožil v Indii v Novém Dillí a cítí se být především Indem. Žije ale v Kalifornii.

Vypráví o svém dětství a dospívání, o první lásce i prvním polibku, velkou část věnuje tradičním indickým svátkům a svému vřelému vztahu k nim. Nejde o životopis, jde o sbírku Nayyarových životních příhod. Jeho vyprávění je lehké, okouzlující a půvabné. Doznává se k různým chybám a přešlapům, kterých se dopustil, a vše bere s nadhledem.

Stylisticky je kniha přirozená a triviální, autor používá banální věty a nijak se čtenářem nepracuje. Vypráví podobně, jako by seděl na večírku a z rukávu sypal historky z doby strávené brigádou uklízeče na vysoké.

Samozřejmě, pokud by Kunal Nayyar nebyl Rajeshem z televizního seriálu a jedním z nejlépe placených televizních herců, kniha by pravděpodobně vůbec nevyšla. A kdyby přece jen, pravděpodobně by zapadla mezi tucty jiných postřehů o kulturním cestování a narážení na drobné bariéry a nepochopení.

U téhle ale také víme, že vznikala zajímavým způsobem. Některé pasáže Nayyar přepisoval z ubrousků, na které si zapisoval myšlenky při cestování letadlem, jiné části pocházejí z jeho deníku.

Kunal Nayyar: Můj přízvuk je skutečný
XYZ, překlad Pavel Kreuziger, 210 stran, 198 Kč

Celkové hodnocení: 70%

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám