Hlavní obsah

Nahlédněte do největší pražské synagogy

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Jeruzalémská synagoga na pražském Novém Městě slouží již více než celé století bohoslužbám Židovské obce v Praze. Pyšní se svým prvenství coby největší a zároveň nejmladší pražská synagoga. Od listopadu bude až do jara uzavřená pro plánované rekonstrukce.

Foto: Jaroslav Fišer, Židovská obec v Praze

Jeruzalémská synagoga je bohatě zdobena biblickými citáty.

Článek

Než bude synagoga uzavřena, využijte některý z pěti otvíracích dnů týdně a přesvědčte se o její noblese. Jeruzalémská synagoga sloužila za války jako skladiště. Díky tomu byla z části uchráněna před devastujícím ničením a kolemjdoucí ji mohou obdivovat i dnes.

Foto: Jaroslav Fišer, Židovská obec v Praze

rrgefvxc

Skvostný exteriér i interiér

Jeruzalémská synagoga je zajímavým příkladem secesního slohu s maurskými prvky. Půdorys synagogy tvoří trojlodí bazilikálního typu se dvěma příčnými křídly.

Hlavnímu průčelí vévodí mohutný islámský oblouk s rosetovým oknem s Davidovou hvězdou uprostřed. Stěny pokrývá bohatá malířská výzdoba a interiér doplňují tepané lustry.

Foto: Jaroslav Fišer, Židovská obec v Praze

Výstavbě předcházel smutný osud. Kvůli přestavbě centrálních čtvrtí Prahy na přelomu 19. a 20. století musely být zbourány tři synagogy v pražském Josefově.

Zimní uzavírka

Z důvodu absence vytápění je synagoga v období od listopadu do března uzavřena.

„Během zimní uzavírky zde probíhají rekonstrukční a restaurátorské práce a opravy, které není možné realizovat za provozu,“ uvedl koordinátor cestovního ruchu Židovské obce v Praze Pavel Veselý.

Dodal, že synagoga sice byla projektována a vystavěna i s rozvodem nízkotlakého parního ústředního vytápění, ale to bylo na začátku 90. let z důvodu nefunkčnosti zrušeno.

Foto: Židovská obec v Praze

ázj

Tradiční bohoslužby a oslavy svátků

Synagoga pravidelně slouží bohoslužbám a pro oslavy všech židovských svátků. „Každý lichý pátek se v synagoze konají večerní šabatové bohoslužby a každou sobotu ranní šabatové bohoslužby,“ uvedl pražský rabín David Peter a dodal, že pro tento účel je využívána menší, tzv. zimní modlitebna.

Foto: Jaroslav Fišer, Židovská obec v Praze

rtghbfv

„Tradičně se zde v prosinci koná oslava svátku chanuka, která je určena pro širokou veřejnost a během které jsou slavnostně zapalovány svíčky na chanukovém svícnu,“ uvedl rabín a dodal, že v synagoze se slaví i Roš hašana (Nový rok).

V Praze je celkem sedm synagog, mezi nimi i Staronová synagoga v Červené ulici, která je nejstarší dochovanou synagogou ve střední Evropě, druhou nejstarší na světě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám