Hlavní obsah

Z pražského Karlína se stala galerie pod širým nebem

Novinky, kor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Díky Festivalu m3: Umění v prostoru se z pražské části Karlín stala galerie pod širým nebem. Veřejnost může až do začátku října obdivovat ozvláštněný prostor metropole.

Foto: Marek Volf

Kaizlovy sady v pražském Karlíně zdobí dílo Čestmíra Sušky s názvem Opuštěná obydlí.

Článek

Netradiční přehlídka vtahuje jak návštěvníky festivalu, tak i nic netušící obyvatele města a náhodné kolemjdoucí přímo do centra uměleckého dění. V pražském Karlíně se mohou kochat jak klasickými sochami a moderními instalacemi, tak i street artem.

Foto: Marek Volf

Otvor tunelu pod vítkovským vrchem zdobí nápis street artového umělce Tima.

„Dynamicky se rozvíjející Karlín je na dosah od městského centra, v němž se na malé ploše setkávají prvky tradičního industriálního předměstí s architekturou reálného socialismu a nově se rozvíjející zónou kancelářských budov,“ vysvětlili kurátoři letošního prvního ročníku přehlídky Radek Wohlmuth a Daniela Kramerová.

Foto: Marek Volf

Socha Martina Skalického zdobí prostranství sídliště poblíž zastávky metra Invalidovna.

Každý ročník se bude konat v jiné pražské čtvrti a s jiným tématem. Letos je jím úsloví Na hraně. Umělci téma zpracovali mnoha originálními, často velmi neotřelými způsoby. Přehlídka se pak jako celek věnuje vztahům v umění a jeho kontrastům.

„V praxi se to projevuje úmyslným zařazením umělců působících mimo metropoli nebo zapojením akademické i streetartové scény,“ vysvětlili kurátoři Wohlmuth a Kramerová.

Foto: Marek Volf

Instalace Jana Zdvořáka, kterou autor sestavil z nalezených odpadových materiálů.

Umělecké studio BUBEC, organizátor přehlídky, si tímto uměleckým počinem klade za cíl nejen kultivovat veřejný prostor, ale i nabourávat společenské a lokální stereotypy.

„V Praze schází kvalitní přehlídka současného vizuálního umění a zejména takového, které komunikuje s veřejným prostorem,“ uvedl umělecký ředitel přehlídky Čestmír Suška a dodal, že vystavená díla byla vytvořena přímo pro tento festival.

Foto: Marek Volf

Pozor na nohy si dejte u letního kina Regina. Chodník zde zdobí neony Pavla Korbičky.

V rámci prvního ročníku své práce představilo patnáct umělců, které vybrali odborníci mimo jiné i z Galerie hlavního města Prahy, Akademie výtvarných umění nebo UMPRUMu.

Reklama

Výběr článků

Načítám