Hlavní obsah

Hudební italský večer v Troji

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koncertem u nás často hostující italské sopranistky Raffaelly Milanesiové pokračovaly v pondělí v Praze Letní slavnosti staré hudby.

Foto: Martin Divíšek

Sólistka večera v Troji, italská sopranistka Raffaella Milanesi

Článek

Osmnáctý ročník festivalu se soustřeďuje na hudbu na královském dvoře ve Versaille a po časech Ludvíka XIV. přišla řada ve vyprodaném sále zámku v Troji na dobu králova následníka Ludvíka XV. a jeho snachy Marii Saské.

V programu Salón korunní princezny publikum vyslechlo díla italských, francouzských i německých skladatelů 18. století, které hudbymilovná Marie zvala na pařížský dvůr.

Sopranistku v nich doprovázel nizozemský Ensemble Odyssee, pětičlenný soubor historických nástrojů. Vedle známých autorů (Vivaldi, Rameau) bylo možné se seznámit hlavně s italskými kantátami Němce J. A. Hasseho, kterého si Marie Saská oblíbila již v rodných Drážďanech.

Sopranistka Milanesiová zaujala v Hasseho kantátách a áriích průrazným hlasem s někdy až příliš expresívním výrazem. Nejlépe jí vyšly koloratury v málo známé kantátě Itala Leonarda Lea v závěru koncertu.

V doprovodném souboru mezinárodního složení zaujal v instrumentálních dílech výkon nizozemské hráčky na různé druhy zobcových fléten Anny Stegmannové.

Ve středu pokračuje festival koncertem Hofkapelle München v pražském Lobkovickém paláci.

Reklama

Výběr článků

Načítám