Hlavní obsah

Ladislav Trojan slaví narozeniny

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětaosmdesáté narozeniny oslaví v úterý 1. srpna herec Ladislav Trojan, nejmladší ze tří protagonistů populárního seriálu Tři chlapi v chalupě.

Foto: archiv Právo

Herec Ladislav Trojan

Článek

Stál na ochotnickém jevišti už jako dítě, nicméně kromě herectví se připravoval i na baletní kariéru. Po absolutoriu herectví na pražské DAMU ale získal angažmá v tehdejším Realistickém divadle Zdeňka Nejedlého na pražském Smíchově, kde se profiloval nejprve v milovnických, poté i komediálních a charakterních rolích. V těch pak pokračoval od roku 1965 v Městských divadlech pražských, kde setrval až do odchodu do důchodu. A poté ještě účinkoval v Divadle Na Fidlovačce a na zájezdových představeních agentury Harlekýn.

Jeho filmografie zahrnuje víc než sto položek, ale k jeho filmové slávě přispěl nejvíc nejmladší z vesnického rodu Potůčků v seriálu Tři chlapi v chalupě (1962). Mimochodem, představitele tří generací dělilo ve skutečnosti jen velmi málo let. Nejstarší děda Potůček, Lubomír Lipský, se narodil v roce 1923, jeho filmový syn Jan Skopeček roku 1925 a Ladislav Trojan v roce 1932.

V otcových stopách jdou i jeho dva synové: filmový producent Ondřej Trojan a herec Ivan Trojan.

Reklama

Výběr článků

Načítám