Hlavní obsah

Pocta Shakespearovi. A pršelo, joj těch fujavic

Právo, Radmila Hrdinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obava z vytrvalého deště je noční můrou pořadatelů letních produkcí pod širým nebem, zvláště mají-li akce po celé republice. Letní shakespearovské slavnosti měly na počasí v posledních letech většinou štěstí. A zdá se, že tomu tak bude i nadále.

Foto: © AGENTURA SCHOK Viktor Kronbauer

Pocta Shakespearovi, Jan Tříska.

Článek

Nicméně minulý týden se rušila hned dvě představení: Večer tříkrálový v Brně (27. července) a Pocta Shakespearovi v Praze (24. července). A nechybělo mnoho a rušilo se i do třetice. I při čtvrteční Poctě Shakespearovi vítal diváky před Míčovnou Pražského hradu vytrvalý déšť.

Začátek se nakonec téměř o hodinu pozdržel. Tato nepříjemná skutečnost ale vytvořila mezi účinkujícími, kteří toužili dílo odehrát, a diváky, kteří ho chtěli vidět, zvláštní pouto a pro představení, jež se hrálo v kalužích vody, chladu a bez pauzy, nádhernou atmosféru.

Aplaus na konci patřil nejen Janu Třískovi za mistrný přednes sonetů, Martinu Hilskému za poutavý výklad a dalším aktérům monologů a dialogů, ale i výdrži, s níž se obě strany nevzdaly svého zážitku ze Shakespeara.

„A pršelo, joj těch fujavic, / hra skončila, však svět jde dál, / budem hrát zas – a pořád víc!“ ocitoval Martin Hilský písničku šaška Festeho z Večera tříkrálového s tím, že na pohled do hlediště plného do pláštěnek zachumlaných diváků hned tak nezapomene.

Pocta Shakespearovi se příští týden bude hrát v Ostravě (6. a 7. srpna) a Brně (8. a 9. srpna). Předpovědi slibují horké letní dny i noci.

Ale pražská zkušenost ukázala, že i deštivé počasí může mít něco do sebe…

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám