Hlavní obsah

Fassbender si zahraje v adaptaci Nesboho Sněhuláka

Právo, Jiří Štraub

Román jednoho z předních představitelů současné vlny severských thrillerů Joa Nesboho Sněhulák se dočká filmového zpracování. Adaptace díla norského bestselleristy se na tuzemských plátnech objeví 12. října.

Upoutávka na film SněhulákVideo: CinemArt

 
Článek

Kniha je součástí série s mimořádně nadaným detektivem Harrym Holem, kterého si ve snímku zahraje Michael Fassbender. Charismatický herec německého původu se letos představil i v nejnovějším pokračování Vetřelce s podtitulem Covenant slavného režiséra Ridleyho Scotta.

„Sněhulák má v sobě prvky skandinávského filmu noire. Myslím si, že to bude velmi bohaté, děsivé a vzrušující. Líbí se mi to, protože Harry Hole je ve své práci geniální. Je výborný detektiv, ale vybočuje,“ řekl herec webu Digital Spy.

Fassbender ale není jediným zajímavým jménem v obsazení. Ve snímku se objeví například oscarový J. K. Simmons, Rebecca Fergusonová, Val Kilmer a v malé roli se ukáže také sám Nesbo. Sněhulák vznikl v britské produkci a natáčel se v Norsku.

Scorsese vystřídán Alfredsonem

Jeden čas se spekulovalo o tom, jestli se režie Sněhuláka neujme světoznámá režisérská legenda. Americký časopis The Hollywood Reporter v roce 2011 informoval o tom, že by se režie mohl zhostit Martin Scorsese, s čímž souhlasil i sám Nesbo.

Režiséra ale údajně kvůli vytíženosti zastoupil švédský filmař Tomas Alfredson, který natočil například syrovou upírskou romanci Ať vejde ten pravý nebo thriller Jeden musí z kola ven. Scorsese nakonec u projektu zůstal jako výkonný producent.

Alfredson se tedy stal režisérem první celovečerní adaptace Nesboho románu v anglickém jazyce. Celkově je Sněhulák druhým spisovatelovým thrillerem převedeným na filmové plátno. První byla v roce 2011 švédská adaptace Lovců hlav režiséra Mortena Tylduma.

Nesboho knihy byly přeloženy do více než čtyřiceti jazyků, včetně češtiny, a po světě se jich prodalo přes třicet miliónů výtisků. Román Sněhulák vyšel poprvé v roce 2007 a jedná se o sedmé dobrodružství detektiva Harryho Holea.

Reklama

Výběr článků

Načítám