Hlavní obsah

Rekonstrukce největší knihovny ČR už stála přes miliardu

Novinky, Stanislav Dvořák

Letos byla dokončena 2. etapa revitalizace Klementina, která probíhala řadu let. Národní knihovna ČR neboli Klementinum je ohromný barokní areál v Praze poblíž Karlova mostu. Obsahuje milióny knih a také další památky nevyčíslitelné hodnoty.

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Nádvoří v Klementinu

Článek

Klementinum je nejen největší knihovna v ČR, ale hlavně schraňuje unikátní knihy, mapy a rukopisy, které nelze nikde jinde vidět. Jsou to například řecké papyry z 1. století, zlomek evangelia podle sv. Lukáše z přelomu 7. a 8. století nebo nejdražší kniha v Česku – Kodex vyšehradský, jehož hodnota se odhaduje na miliardu korun.

„Druhá etapa revitalizace byla dokončena,“ sdělila Novinkám ředitelka odboru komunikace NK Irena Maňáková. „První etapa stála 357 780 000 korun a druhá 764 798 527 korun.“

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky
Foto: Stanislav Dvořák

Skleněný oltář v Klementinu

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Varhany

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky
Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Slovanská knihovna

Foto: Stanislav Dvořák, Novinky

Moderní protipožární systém na stropě

Druhá etapa se týkala západního křídla areálu u Křižovnické ulice. Pracovalo se na vybourání novodobých konstrukcí, úpravě povrchů, nových oknech a dveřích a podkrovním klimatizovaném depozitáři s novým hasicím systémem či na vybudování nových technologických center.

Následovat by měla třetí etapa. Ta se týká severního křídla a haly služeb. Nová vstupní hala s přistavěným proskleným vstupem a nové výtahy umožní jednodušší pohyb po budově lidem se sníženou pohyblivostí.

Reklama

Výběr článků

Načítám