Hlavní obsah

Trojalbum připomene nedožité výročí Jiřího Maláska

Právo, kul

Letos 7. srpna uplyne devadesát let od narození klavíristy, skladatele, aranžéra a hudebního dramaturga Jiřího Maláska. Již 21. července připomnělo při této příležitosti jeho tvorbu 3CD nazvané Jiří Malásek - Zlatá kolekce. Sestavil ho jeho syn Petr.

Foto: archív Supraphonu

Jiří Malásek se dožil pouhých šestapadesáti let.

Článek

Pouhých padesáti šesti let se dožil tvůrce „romantických klavírů“ Jiří Malásek. Ač vystudoval práva, hudba se stala jeho posláním. Nejprve se jí věnoval amatérsky, hudební teorii i hru na klavír studoval soukromě. Později se již na hudební scéně pohyboval jako sólový klavírista, třeba s Orchestrem Karla Vlacha nebo s Orchestrem Dalibora Brázdy.

Od roku 1955 pracoval také pro Československý rozhlas, kde působil i jako hudební dramaturg. Tam se seznámil se skladatelem Jiřím Bažantem, s nímž později vytvořil známé a úspěšné duo. Kromě Československého rozhlasu pracoval také pro Československou televizi a od roku 1970 jako šéfredaktor ve vydavatelství Panton.

Trojalbum Jiří Malásek – Zlatá kolekce sestavil syn Petr logicky. První dvě alba jsou výběrem z instrumentálních sólových nahrávek světových i českých hitů, které měly ve své době neuvěřitelný ohlas.

Za úspěchem těchto snímků stojí nejen citlivý výběr, ale hlavně interpretace, která zvýrazňuje jemné odstíny melodií s promyšleně atraktivním frázováním. Třetí album je pohledem na osobnost Jiřího Maláska jako autora (respektive spoluautora s Jiřím Bažantem, případně Vlastimilem Hálou).

Desku otevírá Píseň o jasmínu v podání Hany Hegerové, následuje (atypická) Ouplavická polka z prvního televizního seriálu Tři chlapi v chalupě. Dále je na albu šest evergreenů (například Milenci v texaskách, Život je bílý dům či Den je krásný) z prvního filmového muzikálu Starci na chmelu z roku 1964. Stejný počet skladeb připomíná neméně slavný film z roku 1966 Dáma na kolejích s Jiřinou Bohdalovou v hlavní roli.

Jiří Malásek (společně s Jiřím Bažantem) byl autorem hudby k televiznímu seriálu Dobrá voda, jehož titulní melodie je na kolekci zastoupena v podání FISYO. Jako bonusy budou ke slyšení málo známé nahrávky zejména z přelomu padesátých a šedesátých let, včetně těch klavírně mistrovských pro čtyři ruce s Jiřím Bažantem (například Tři strážníci).

Reklama

Výběr článků

Načítám