Hlavní obsah

Seriál První republika 2: V hlavní roli veteráni za desítky miliónů

Novinky, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi očekávané podzimní televizní premiéry patří pokračování oblíbeného seriálu První republika. Divákům se v něm představí staří známí, členové rodiny Valentových. Dějem zamíchají i nové tváře, mimo jiné Stanislav Majer. Výrazným prvkem vyprávění se stanou také stará vozidla, veteráni.

Tvůrci představili pokračování oblíbeného seriálu První republikaVideo: Novinky

 
Článek

Režie nových třinácti dílů se opět ujal Biser A. Arichtev. Diváky znovu zavede do prostředí prvorepublikové smetánky, tentokrát 20. let.

Foto: Česká televize

Veronika Arichteva v roli Magdaleny.

Vedle klasické rodinné linky seriál zmíní důležitá témata, která hýbala tehdejší společností: ženskou emancipaci, rozvoj automobilismu nebo postavení legionářů.

Industriálnější a rychlejší

Tvůrci projektu poslední záběry dotočili těsně před Mezinárodním filmovým festivalem v Karlových Varech, tedy v červnu. Naopak první klapka k druhé řadě padla již loni v listopadu. Třináct dílů tak vzniklo za 99 natáčecích dnů.

Foto: Česká televize

V nové sérii První republiky se objeví také herec Stanislav Majer.

„Nová série je malinko industriálnější. Více se věnujeme obchodním vztahům v rodině, ale pořád zůstává silná love story, která je tahounem dění. Unikátem se v ní staly především veteráni. Když jsem se dozvěděl, kolik stojí, byť jeden jediný, zvažoval jsem, zda budu vůbec s nimi točit. Jen cena námi používané bugatky se šplhá k desítkám miliónů korun. I díky nim ale bude vyprávění rychlejší, dynamičtější,“ podotkl Arcihtev při prezentaci projektu na MFF KV.

Foto: Česká televize

Vladimír Polívka

Dodal, že velmi citlivě musel také majitelům zmíněných vozů naznačit, že při natáčení záběrů bude docházet i ke kolizím aut, při nichž se však ideálně nikomu a ničemu nic nestane.

A jak se podobný klenot řídí? „Zkoušel jsem si to, ale jsem rád, že mám moderní auto, automat,“ podotkl se smíchem Arichtev.

Foto: Česká televize

Důležitou roli dostala v seriálu auta, veteráni. Na snímku Anna Fialová po boku Pavla Baťka.

Sběratelé podle něj půjčují své miláčky na natáčení poměrně ochotně: „Rádi si s námi, filmaři, hrají a jsou rádi, že jsou jejich auta někde vidět. My se k nim ovšem samozřejmě chováme ohleduplně.“

Krásné kostýmy

Jednu z nejvýraznějších rolí ztvárňuje v seriálu opět jeho žena Veronika Arichteva, konkrétně Magdalenu. „Děj pokračování se odehrává po osmi letech, takže z Magdaleny je už dospělá ženská. Má osmileté dítě. Není to už holka, ale matka. Bude vést rodinný podnik... Velkou love story nepotká,“ prozradila Novinkám.cz.

Foto: archív ČT

V seriálu První republika hraje Jaroslava Valentu, který miluje svou rodinu, svou ženu Kláru (Markéta Plánková), děti (Michaela Procházková), v podnikání však neváhá překročit zákon.

Dodala, že si během natáčení hodně užila i nachystané kostýmy: „Ty věci se vrací. Můžete je nyní i poměrně běžně koupit. Třeba široké kalhoty. Kalhotovou sukni jsem viděla nedávno v obchodě.“

Doplnila, že právě vhodně vybrané oblečení televizní postavu minimálně z poloviny vytváří. „Diváci mají Magdalenu jinak hodně rádi. Píšou mi na Facebook, že se těší, jak to s ní dopadne,“ uvedla s tím, že z děje toho jinak zatím moc prozrazovat nemůže.

Polština i perština

Výpravný seriál První republika patří k nejúspěšnějším projektům České televize posledních let. Bodoval také ve světě. Pro americký trh byl nadabován do španělštiny, existuje také jeho verze v perštině, zaujal navíc v dalších středoevropských státech, mimo jiné v Polsku.

„Je to zvláštní vidět svou tvář nadabovanou jinou řečí,“ podotkla se smíchem Arichteva.

Foto: Česká televize

Režisér Biser Arichtev udílí pokyny herečce Anně Fialové.

Na natáčení seriálu se dosud ušily tisíce kostýmů. Průměrně se v minulosti na každý díl první řady dívalo kolem 1,3 miliónu diváků starších 15 let.

Jeho pokračování chce ČT nasadit na podzim. Přesné datum ještě nebylo zveřejněno. Jisté naopak je, že první řadu před ním znovu vysílat nebude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám