Hlavní obsah

Zemřel herec František Řehák, zedník Lorenc z filmu Na samotě u lesa

Ve věku 93 let zemřel ve středu divadelní a filmový herec František Řehák. Za svůj život ztvárnil stovky rolí v divadle, filmu i televizi. Široké veřejnosti byl znám hlavně ze snímků režiséra Jiřího Menzela jako abbé v Rozmarném létě, Drobeček ve Skřiváncích na niti nebo málomluvný zedník Lorenc na vozíku ve filmu Na samotě u lesa.

František Řehák jako pan Lorenc ve filmu Na samotě u lesaVideo: Bontonfilm

 
Článek

Rodák z Nového Bydžova na Královéhradecku prošel divadelními scénami v Mladé Boleslavi, Zlíně a Olomouci. Často hostoval i v Praze, především v Divadle Za branou. Jeho první větší filmovou rolí byl v roce 1967 abbé v Rozmarném létě. Menzel pak Řeháka obsadil ještě několikrát, kromě zmíněných snímků také v Postřižinách, Slavnostech sněženek nebo filmu Obsluhoval jsem anglického krále.

Foto: Václav Jirsa, Právo

Herec František Řehák na snímku z roku 2012

Jednou z jeho nejznámějších filmových rolí je pravděpodobně malá, ale nezapomenutelná úloha zednického mistra Lorence ve snímku Na samotě u lesa, o němž jedna z postav tvrdí: „Von teda cihlu do ruky nevezme, ale odborník je to na slovo vzatej.” Navzdory, nebo právě díky svým jednoslovným replikám se tato postava vepsala do paměti několika generací diváků.

Poslední rozloučení s Františkem Řehákem se bude konat v úterý 4. července od 13.20 v obřadní síni olomouckého krematoria.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám