Hlavní obsah

RECENZE: Vegetariánka poukazuje na zkostnatělost společnosti

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za román Vegetariánka získala jihokorejská spisovatelka Han Kang prestižní ocenění Man Booker Prize 2016. Nekonvenčně pojatý román přináší evropskému čtenáři esenci asijského psaní a zároveň otevírá několik kontroverzních témat.

Foto: nakladatelství Odeon

Obal románu Vegeratiánka.

Článek

Vegetariánka, próza o třech částech, je textem, který navzdory očekávání nepojednává o vegetariánství jako takovém. Přináší zprávu o postavení ženy v Jižní Koreji, o postavení ženy v rámci rodiny, ve vztahu k otci a k vlastnímu manželovi, ženy jako sexuálního objektu. Přináší zprávu o nemožnosti přijetí něčeho nového a neobvyklého.

Kang předkládá tři varianty pohledu na ženu, která se rozhodne v současné Jižní Koreji přestat jíst maso. Toto rozhodnutí se setkává s nepřijetím rodiny, vede k nepochopení manžela a ke vzbuzení sexuální touhy u švagra.

Myšlenku Vegetariánky lze vnímat jako demonstraci toho, jak konzervativní společnost reaguje na jinakost a odlišnost. Zkostnatělost společnosti v příběhu reprezentuje otec hlavní hrdinky. Ta se po snu, v němž vnímala sebe samu – masožravce – jako bestiální bytost, rozhodne přestat jíst maso. Hubne, chřadne, za svým přesvědčením si však stojí a před nikým ho neobhajuje. Její rozhodnutí odmítá rodina, především otec, který neváhá použít násilí, aby její netradiční odhodlání zlomil. Varianta, že by byla přijata jako „jiná“, neexistuje.

Zároveň je v knize předestřeno téma postavení ženy jakožto osoby zcela podřízené vůli otce a manžela. Nezasluhuje si respekt, není možné, aby její rozhodnutí bylo bráno jako relevantní, aby ho ostatní jakkoli akceptovali.

Následuje vidění příběhu perspektivou ženina švagra. V její jinakosti spatřuje určitý typ sexuálně přitažlivé krásy, chce ji vlastnit, využít k vlastnímu prospěchu. K tomuto aspektu vstupuje do kontrastu fakt, že přestože ji vidí skrze její přerod ve vegetariánku jako cosi okouzlujícího a přitažlivého, je zároveň manželem její sestry a dopouští se tak do určité míry nevěry.

Kang za atmosféry, kterou evropský čtenář může vnímat jako tradičně asijskou, nepodává rozuzlení situace, nedovysvětluje, nepředkládá důvody k chování svých hrdinů, zaznamenává okamžiky, pocity, prchlivost. Vykreslení situací pramení ze hry se stíny, zimou, horkem a chuchvalci prachu.

Je paradoxní, že některé zahraniční kritiky a čtenářské reflexe mluví o tom, že Vegetariánka je příliš divná, příliš zvláštní či že snad nenabízí možnost uchopení a pochopení. V textu se ukrývá autorčina reakce na neschopnost přijmout něco jiného a v podstatě kritika konzervativnosti a neochoty otevřít se něčemu novému.

Han Kang: Vegetariánka
Odeon, překlad Petra Ben-Ari, 208 stran, 249 Kč

Celkové hodnocení: 90 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám