Hlavní obsah

Staří bílí muži a vtip s mrtvým Trumpem. O hranicích humoru

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dennis Prager a Adam Carolla, dva „staří bílí muži“ a příslušníci skupiny, která bývá pokládána za voliče prezidenta Donalda Trumpa, píšou ve svém článku v magazínu The Hollywood Reporter o svobodě projevu herečky Kathy Griffinové. Její fotka s uříznutou Trumpovou hlavou nás může rozzuřit, ale musíme ji bránit, tvrdí.

Foto: ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Článek

Pravicoví i levicoví aktivisté bombardují Griffinovou kritikou. Moderátor Dennis Prager a herec Adam Carolla dodávají, že vtip sice může být krutý i stupidní, ale svoboda slova ”je o tom, že bráníme slova a lidi, kteří nás rozzuří“.

Griffinová se po mediální masáži za svůj nápad omluvila a pak ještě dodala, že je obětí „Trump machine“, která chce zničit její kariéru.

„Je tu parta starých bílých mužů, kteří se mě snaží umlčet,“ uvedla mimo jiné herečka, která je sama bílá a bohatá.

Foto: Profimedia.cz

Kathy Griffinová

Prager a Carolla se proti tomuto klišé jako staří bílí muži ohradili. „Prezident se ji nesnaží umlčet, ani na to nemá právo,“ píšou a dodávají, že oni osobně její právo zveřejnit krutý žert brání.

„Je zbytečné chránit slova a činy, se kterými souhlasíme, a lidi, kteří je říkají a dělají. Ti nepotřebují ochranu. Smyslem celé svobody slova je chránit lidi a slova, která nás rozzuří, zklamou, naštvou.“

Američané už nebrání svobodu

Dodávají, že milióny mladých Američanů tuto americkou hodnotu asi nechápou. Citují průzkum z roku 2015, kde 40 % mladých z amerických univerzit souhlasí s tím, že „svoboda slova se má omezit, pokud uráží menšiny“.

Prager a Carolla uhodili hřebíček na hlavičku. Herečka Griffinová si má své gagy nejdříve pořádně rozmyslet a pak si za nimi pevně stát, neomlouvat se a nefňukat, že jí chtějí ublížit „staří běloši“.

Komik Sacha Baron Cohen udělal mnohem více drsných, ale i chytrých vtipů – zesměšnil Kazachy, homosexuály, křesťany, muslimy i Romy. Desítky lidí mu hrozily žalobami. On se ale neomluvil, nestěžoval si na nic a své filmy točí dál.

Reklama

Výběr článků

Načítám