Hlavní obsah

Orchestre de Paris připomenul padesátku

Právo, VLA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Úterní večer na Pražském jaru patřil ve Smetanově síni Obecního domu koncertu Pražských symfoniků FOK, středa pak hostujícímu francouzskému Orchestre de Paris.

Foto: PJ Zdeněk Chrapek

Zpěvačka Kate Lindseyová a dirigent Thomas Hengelbrock při koncertu Orchestre de Paris ve Smetanově síni.

Článek

Koncert Pražských symfoniků FOK řídil v řadě Debuty mladý afroamerický dirigent Jonathan Heyward a svůj talent prokázal uvedením skladeb Tomáše Svobody, Ethel Smythové a hlavně Symfonií č. 4 Carla Nilesena, kterou věnoval obětem nedávného teroristického činu v Manchesteru.

Francouzský orchestr slaví letos padesát let existence a postavení prvního orchestru své země prokázal plně i v Praze. Vyprodanému sálu předložil pod taktovkou německého dirigenta Thomase Hengelbrocka a s americkou mezzosopranistkou Kate Lindseyovou skladby Ravela, Canteloubea a Ravelovo zpracování Musorgského Obrázků z výstavy.

Měkčí zvuk orchestru s vynikajícími skupinami (hráči na dechové i žesťové nástroje) se plně osvědčil v nadýchané Ravelově suitě č. 2 Daphnis a Chloé, stejně jako v Musorgského skladbě. Vrcholem večera bylo podání cyklu Písní z Auvergne Josepha Canteloubea. Sedm písní psaných v nářečí zvládla zpěvačka s pozoruhodnou dynamikou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám