Hlavní obsah

Do dražby jdou de Chirico i gotický obraz

Právo, Jan Šída

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O víkendu se uskuteční několik dražeb uměleckých předmětů. Aukční domy nabídnou sběratelům širokou paletu děl v rozptylu od gotiky až po surrealismus.

Foto: aukční katalog

Gotický obraz Bolestný Kristus sloužil původně jako oltářní nástavec.

Článek

K nejdražším položkám bude patřit dílo významného řeckoitalského představitele takzvané metafyzické malby Giorgia de Chirica Zapomenuté hračky.

Obraz za vyvolávací cenu 19 miliónů korun nabídne v neděli 28. května od 12 hodin ve Velkém sále na pražském Žofíně Galerie Kodl.

Surrealistická Toyen

K zajímavým položkám patří i velkoformátové plátno od surrealistické malířky Toyen Šero v pralese za vyvolávací cenu 14 miliónů Kč a ženský akt Františka Kupky Koupání za 13 miliónů korun.

Foto: aukční katalog

Toyen: Šero v pralese

V sobotu bude v pražském hotelu Radisson Blu od 14 hodin na dražbě pořádané aukčním domem Dorotheum hledat nového majitele dílo středověkého malířství Bolestný Kristus, které bylo v majetku pražského biskupa Antonína Podlahy. Jeho vyvolávací cena je 1,2 miliónu korun.

Foto: aukční katalog

František Kupka:Koupání

Obraz původně sloužil jako oltářní nástavec a měl trojúhelníkový tvar. Ovšem na začátku 20. století díky restaurátorskému zásahu získal současnou, obdélníkovou podobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám