Hlavní obsah

RECENZE: S humorem přežít kancelářský život

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sbírka minipříběhů a fejetonů Jiřího Charváta vyšla pod názvem Eskejp. Autor s černým humorem pitvá trapné situace a záludnosti kancelářského života.

Foto: Novela Bohemica

Jiří Charvát: Eskejp

Článek

Charvátův hrdina trčí v Praze v kanceláři, pracuje na reklamních předmětech, které ho nezajímají, a pošťuchuje se s dredatým grafikem, recepční Sylvou, místní kráskou Pavlínkou a ujetým šéfem, který jako by vypadl ze seriálu Kancl.

Kancelářskou nudu i nesmyslnost celého konzumního života si začíná silněji uvědomovat, když oslaví třicítku. I když mnohé jeho epizodky končí povrchní srandičkou, přece jen se pod nimi objevují i temnější barvy a hlubší postřehy o životě v éře, kdy zdánlivě nejde o nic jiného než o peníze a sex.

Michal jako třicátník pochopí, že ho konzumní mašinérie obelhala. Společnost mu vnutila, že něco potřebuje mít a něco musí dělat, zatímco pod vlivem východní filozofie najednou chápe, že nejcennější na světě je náš velmi omezený čas. Věnujte se tomu, co dává smysl, a lidem, na kterých vám záleží, radí náhle posmutnělý vypravěč. Protože ve skutečnosti nemusíte nic víc.

Jak říká Sheldon ze seriálu Teorie velkého třesku: „Musíte se jen nadechovat a vydechovat. Všechno ostatní je fakultativní.“

Celkové hodnocení: 70 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám