Hlavní obsah

RECENZE: Deep Purple hrají hard rock navzdory času

Právo, Ilja Kučera ml.

Na třináct tisíc diváků vesměs středního věku se sešlo v pondělí večer v pražské O2 areně na koncertě britské hardrockové legendy Deep Purple. Velmi hojnou účast s největší pravděpodobností zapříčinily hned dva důvody.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zpěvák Ian Gillan při pražském vystoupení Deep Purple.

Článek

Jednak skutečnost, že kapela, která působí na světové hudební scéně v podstatě půl století a patří k těm, kdo tuto scénu alespoň pro sedmdesátá a osmdesátá léta zásadní měrou definovali, opakovaně označila turné za poslední. A také prostý fakt, že čeští rockoví fanoušci měli k její muzice vždy blízko a náklonnost je to trvalá.

Večer zahájila kanadská formace Monster Truck, která s energickým zápalem a hráčskou obratností ve svých písních zopakovala základní a mnohokrát slyšená rocková klišé.  Samotní Deep Purple se pak rozhodně nesnažili vystavět svůj koncert jako fosilní best of.

Foto: Milan Malíček, Právo

Baskytarista Roger Glover (vlevo) a Ian Gillan.

Otevřeli ho skladbou Time for Bedlam z letošního (a povedeného) alba Infinite. Za ní přišel divoký Fireball, původně ze stejnojmenného alba z roku 1971, o rok starší Bloodsucker a rockové boogie Strange Kind of Woman. Všechny čtyři skladby bezprostředně navazovaly bez pauzy. Pak nastal prostor opět pro novější, uvolněnější a hudebně komplikovanější skladby Uncommon Man a Surprising.

V nich, stejně jako v nádherně swingující Lazy, nebylo možné přeslechnout muzikantskou virtuozitu hardrockových veteránů, byť jistou únavu zejména v projevu jedenasedmdesátiletého frontmana Iana Gillana nebylo možné popřít.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kytarista Steve Morse.

Jak se sluší na pravověrný hardrockový koncert, došlo i na delší instrumentální sóla klávesisty Dona Aireyho (neopomněl zacitovat Smetanovu Vltavu) a ke konci i basisty Rogera Glovera. Jako obvykle publikum čekalo především na prověřené hity a dočkalo se jich třeba v podobě comebackové Perfect Strangers, povinné hymny Smoke On The Water a v přídavcích i prvního singlu Hush a chytlavé Black Night.

Nezbývá, než připomenou banální skutečnost, že nikdo na světě nemládne, ale hardrockoví senioři Deep Purple svádějí svůj souboj s časem se ctí a elegancí. Pondělní koncert to potvrdil.

Deep Purple
O2 arena, Praha, 22. května

Celkové hodnocení: 75 %

Reklama

Výběr článků

Načítám