Hlavní obsah

Lidé opět protestují proti koncertům Alexandrovců

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Internetová skupina Kaputin! protestuje proti vystupování ruského armádního souboru Alexandrovci. Podobné vlny protestů proti armádnímu souboru provázejí téměř každé jejich vystoupení v Česku. Některé země koncerty Alexandrovců i zakazují.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Alexandrovci

Článek

Členové skupiny Kaputin!, mezi nimiž jsou Češi, Rusové i Ukrajinci, upozorňují na fakt, že Alexandrovci jsou součástí ruské armády, která napadá okolní země. „Jsem Ukrajinka a ruská armáda útočí na mou zem,“ řekla jedna z žen.

„Jsem z Česka a Ruská armáda okupovala mou zem,“ uvedla další z nich na sociální síti. Skupina Kaputin! chce osobně upozorňovat také návštěvníky sobotního koncertu v Praze, že Alexandrovci nejsou zábava, ale propaganda.

Foto: Linda Bursová

Sólista Vadim Ananěv známý jako Mistr Kalinka.

V roce 2015 litevské město Visaginas zrušilo koncert ruského Alexandrovova armádního souboru. „Soubor je dědicem sovětské éry,“ vysvětlila novinářům odmítavé stanovisko ředitelka městského kulturního střediska Danute Morkunieneová. V roce 2014 zase zrušili koncert Alexandrovců v polském Krakově ve snaze zabránit demonstraci, která se měla konat kvůli okupaci Krymu.

Alexandrovci nejsou soukromou hudební skupinou, patří k ruské armádě a oficiálně se jmenují Akademický soubor písní a tanců Ruské armády A. V. Alexandrova. Velkými příznivci Alexandrovců jsou Helena Vondráčková a Karel Gott, který s nimi například natočil píseň Podmoskevské večery.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám