Hlavní obsah

Zemřel Jonathan Demme, oscarový režisér filmu Mlčení jehňátek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve věku 73 let zemřel ve středu v New Yorku oscarový režisér Jonathan Demme. Mezi jeho nejznámější režie patří úspěšný film Mlčení jehňátek. Ve středu o tom informoval režisérův manažer, podle kterého Demme podlehl rakovině jícnu.

Foto: ČTK

Ocenění Jonathan Demme (vlevo) s herci Jodie Fosterovou a Anthony Hopkinsem za film Mlčení jehňátek v roce 1992

Článek

„Bohužel mohu potvrdit, že Jonathan zemřel ráno ve svém bytě, obklopen svou ženou a třemi dětmi,“ sdělil pro server BBC. Oscarový režisér je podepsán také pod filmy jako Philadelphia, Něco divokého, Manchurianský kandidát, Ricki and the Flash, Crazy Mama či Plavba do Kambodže.

„Pohřeb bude soukromý v rodinném kruhu. Další případné plány budou oznámeny později,“ dodal manažer.

Demme se narodil v roce 1944 jako Robert Jonathan Demme v New Yorku na Long Islandu. Svou kariéru režiséra započal u známého producenta Rogera Cormana. Mezi jeho první filmy patří Caged Heat, thriller z prostředí ženské věznice, a Crazy Mama v hlavní roli s Cloris Leachmanovou.

Největším úspěchem Demmeho je film Mlčení jehňátek z roku 1991 o sériovém vrahovi Hannibalu Lecterovi. Film obdržel pět Oscarů a zazářili v něm Sir Anthony Hopkins a Jodie Fosterová.

Demme také spolupracoval s Tomem Hanksem na filmu Philadelphia, s Anne Hathawayovou na filmu Rachel se vdává či s Meryl Streepovou v Manchurianském kandidátovi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám