Hlavní obsah

Nová sezóna FOK opět s Curou

Právo, Vladimír Říha

Další rezidenční koncerty Josého Cury, filmová hudba k Obchodu na korze a nový cyklus Slovo a hudba budou součástí programu Symfonického orchestru hl. města Prahy FOK v sezóně 2017-18. Ve třiaosmdesáté sezóně orchestru zůstává šéfdirigentem Fin Pietari Inkinen, jenž několika koncerty připomene i 100 let nezávislosti Finska.

Foto: Petr Dyrc

Dramaturg Martin Rudovský a ředitel FOK Daniel Sobotka na setkání s novináři.

Článek

„Argentinský pěvec a skladatel José Cura u nás zakončí tříletou rezidenci,“ vysvětlil ředitel FOK Daniel Sobotka na nedávném setkání s novináři. Cura uvede premiéru své skladby Modus, ale nejvíce si cení světové premiéry vlastní orchestrace známé Ramirezovy Misa criolla.

„Slíbil jsem kdysi Arielu Ramirezovi, že se jí ujmu, ale nebyl na to čas,“ vysvětluje Cura. Na výzvu FOK to nyní udělal a připravil skladbu k premiéře. „Ariel se na nás bude dívat bohužel už jen z nebes,“ dodal Cura, který k říjnovému koncertu ke mši ještě připojí další Ramirezovu skladbu Navidad Nuestra.

Foto: archiv FOK

Julia Fischerová, houslistka slovensko- německého původu, bude jednou z hvězd nové sezóny FOK

Stálým hostujícím dirigentem FOK zůstává Nizozemec Jac van Sten, jenž se soustředí hlavně na Mahlerovy symfonie. Pražští symfonici budou pokračovat v uvádění filmové hudby a hudbu Zdeňka Lišky k oscarovému snímku Obchod na korze spolu s filmem v lednu uvidí a uslyší návštěvníci Smetanovy síně. Novým cyklem spojujícím hudbu s literaturou bude řada čtyř večerů Slovo a hudba. Podílí se na ní divadlo Viola, kde vzpomenou Václava Smetáčka, Karla Čapka, Leoše Janáčka a Puškinova Evžena Oněgina.

Kromě mnoha našich sólistů si s Pražskými symfoniky FOK zahrají Pinchas Zukerman, Garrick Ohlsson, Julia Fischerová, dramaturgickým objevem je loni nalezená Pohřební píseň Igora Stravinského. Předprodej na sezónu začne 2. května.

Reklama

Výběr článků

Načítám