Hlavní obsah

Nizozemský experiment Mn’JAM i český fusion projekt Ochepovsky na Jazz Fruit

Novinky, Stanislav Dvořák

Ve středu vystoupí v pražském Jazz Docku finalisté soutěže Jazz Fruit vedle nizozemského multimediálního projektu Mn'JAM experiment. Jedná se o instrumentální duo Ján Fiala & Štěfan Szabó ze Slovenska, domácí fusion projekt Ochepovsky a Ľudové Mladistvá rovněž ze Slovenska.

Foto: Mladíladíjazz.cz

Mn’JAM

Článek

Mezinárodní kvintet Mn’JAM tvoří Australanka Melissa Olivieira, performer JAM, kytarista Virxilio da Silva, basista José Carlos Barbosa a bubeník Tuur Moens. Živá hudba, elektronika a vizuální složka u nich vytváří nevídanou komplexní koláž. Před koncertem povedou Mn’JAM od 14.00 workshop v prostoru klubu Jazz Dock.

„Fusion projekt skladatele a kytaristy Igora Ochepovskyho představuje autorské skladby na pomezí východní a západní kultury. Jazzová kompoziční technika se prolíná s klasickou evropskou a je spojena dohromady moderním groovem. Igor Ochepovsky byl v minulosti oceněn například se svým projektem IMPRA čtyřmi cenami Studentské Thálie (2015). V roce 2016 vyhrál mezinárodní talentovou soutěž Money Polo Talent12 jako skladatel. Nyní v dubnu 2017 vydává své debutové album I'm the Wind,“ sdělila za pořadatele Eliška Míkovcová.

Foto: Mladíladíjazz.cz

Ľudové Mladistvá

Projekt Ľudové Mladistvá vymyslel třiadvacetiletý klavírista Martin Štefánik. Invenčně zpracoval prvky folklóru, jazzu i vážné hudby a devítičlenná skupina už byla oceněna jako Objev roku v soutěži talentů Bratislavských Jazzových dní a také v soutěži Nové tváře slovenského jazzu.

Ján Fiala (bicí/vibrafon) a Štefan Szabó (kytara) se žánrově pohybují na pomezí jazzu a vážné hudby. Jejich tvorbu charakterizuje zejména pestrost, ve které nacházejí interpretace svých vlastních kompozicí i děl soudobých skladatelů. Nedávno začali spolupracovat se saxofonistkou a skladatelkou Michaelou Turcerovou.

Účastníci soutěže Jazz Fruit, která probíhá v rámci osmého ročníku festivalu Mladí Ladí Jazz, budou poprvé soutěžit ve dvou kategoriích. Při finálovém hudebním večeru odborná porota udělí dvě ceny: mezinárodní a českou. Více na www.mladiladijazz.cz.

Reklama

Výběr článků

Načítám