Hlavní obsah

Ikonický detektiv Marlowe se vrací. Má jej hrát Liam Neeson

Novinky, Stanislav Dvořák

Liam Neeson se má stát novým Philem Marlowem. Ikonická postava detektivek drsné školy, kterou vymyslel spisovatel Raymond Chandler, byla ve filmu použita už mnohokrát. Aktuální scénář sepsal William Monahan, autor krimi thrilleru Skrytá identita.

Foto: Profimedia.cz

Liam Neeson

Článek

Film má být založen na příběhu Benjamina Blacka, nejedná se tedy o adaptaci starých chandlerových románů, přesto ale nese jejich typické rysy. Soukromý detektiv v klobouku, který do sebe obrací jednoho panáka za druhým, nemá nic moc na práci, když do jeho kanceláře vstoupí tajemná blondýna a žádá, aby našel jejího milence. Samozřejmě, že je v pozadí případu něco jiného a mnohem nebezpečnějšího. Marlowe se zaplete do plánů bohatých a bezohledných klanů ovládajících město.

“Byla radost adaptovat knížku Benjamina Blacka, u Marlowa neexistuje možnost to nějak odfláknout, musíte ctít Chandlera,“ řekl Monahan. Scenárista získal za Skrytou identitu Oscara. Napsal také scénáře filmů The Gambler a Edge of Darkness. Jeho nová společnost 63Ltd spolupracuje s Paramount Pictures.

Phila Marlowa si Chandler vymyslel ve třicátých letech minulého století. Romány jako Hluboký spánek, Sbohem buď, lásko má, Vysoké okno nebo Dáma v jezeře dosáhly masového úspěchu a byly překládány do mnoha jazyků.

Posmutnělého detektiva si brzy povšimnul i Hollywood a postupně vznikly desítky filmů a televizních sérií, které vycházely z Chandlera, ne vždy se ale držely původních příběhů. Phila Marlowa hráli Dick Powell, Humphrey Bogart, Robert Montgomery, George Montgomery, Philip Carey, James Garner, Elliot Gould, Robert Mitchum i James Caan.

V Čechách napsal Václav Marhoul podle Marlowa hru Mazaný Filip pro Divadlo Sklep. Ta se dočkala v roce 2003 i filmové verze, kde si zahráli Tomáš Hanák, Vilma Cibulková, Pavel Liška, Oldřich Kaiser, Viktor Preiss, Eva Holubová, Ivan Trojan, Milan Šteindler, Miroslav Táborský, Petr Čtvrtníček, David Vávra, Karel Roden či Jiří Macháček.

Reklama

Výběr článků

Načítám