Hlavní obsah

RECENZE: Scarlett a kyborgové

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký film Ghost in the Shell je hranou verzí staršího japonského animáku. Hlavní hrdinka Major (Scarlett Johanssonová) v budoucnosti bojuje s kyberzločinem i vlastní psychikou.

Trailer k filmu Ghost in the Shell Video: Cinemart

 
Článek

Major má zcela robotické tělo, jen mozek lidský. Když neznámý zločinec začne vraždit vědce mocné společnosti Hanka Robotics, vidí svůj úkol jasně. Postupně se ale situace komplikuje. Major bojuje s psychickými problémy, se záblesky v mysli, které naznačují, že je něco špatně s její identitou. Zatímco hledá vraha, blíží se k odhalení úplně jiného, děsivějšího tajemství, které se týká jí samotné.

Při množství sci-fi filmů, které se valí do kin ze všech stran, by bylo naivní čekat od Ghost in the Shell cosi přelomového. Americký film Ruperta Sanderse z podstaty nemůže být originální, protože vychází z již dost staré předlohy. A tak vzniklo kyberpunkové klišé. Možná chtěně, možná nechtěně.

Foto: Cinemart

Robotická gejša

Foto: Cinemart

Bitka ve vodě

Akční scény v Ghost in the Shell jsou provedeny pěkně, ale běžným způsobem. Hrdinka rozstřílí spoustu vyšperkovaných robotů, což jsme viděli už stokrát, a závěrečná scéna (obří robot bojuje v troskách s malými prchajícími lidičkami) až příliš připomíná Terminátora.

Devíza Sandersova příběhu může spočívat jedině v psychologii postav a v atmosféře, která nedopadla špatně. Nepříjemné a nebezpečné velkoměsto, lehce připomínající německý Metropolis z dvacátých let, je plné osamělých postav, utápějících pocit bezvýchodnosti existence v alkoholu a drogách. Depresivní ladění docela sedlo protagonistce i jejím parťákům (Michael Pitt, Pilou Asbæk, Chin Han). Zpočátku chladně působící Major se stává zajímavější svým pochybováním, kombinací zdánlivé síly a vnitřní křehkosti.

Jinak jde o klasickou, paranoidně laděnou sci-fi ve stylu Matrix/Total Recall, která milovníky původní japonské animace pochopitelně nemůže nadchnout. Její specifika žádný hraný film stejně nenahradí.

Celkové hodnocení: 70 %

Reklama

Výběr článků

Načítám