Hlavní obsah

Respect slaví 20 let, slibuje desítku hvězd world music

Novinky, Stanislav Dvořák

Už od dubna bude hudební festival Respect slavit 20 let existence. Hlavní program se odehraje 17. a 18. června na Louce pod Bruselskou cestou na Výstavišti v pražských Holešovicích.

Foto: Respect

Radio Cos

Článek

”Mezi letošní účinkující se zařadí například mimořádný objev španělské scény Radio Cos či tuzemský fenomén Iva Bittová & Čikori, kteří pokřtí své nové album At Home, a agentura Rachot zaručuje, že překvapení se dočkáte v plném znění programu. Festival uvede více než desítku špičkových souborů z celého světa, dětský program a umělecké instalace. Kompletní program bude představen v nejbližších dnech,” sdělili v pondělí pořadatelé.

Respect je mimořádný a odborníky ceněný festival, který se jako jediný v Česku specializuje na africkou, asijskou, latinskoamerickou či balkánskou hudbu a vybírá každoročně sofistikované novinky z oboru. Přitom si udržuje charakter menší nekomerční rodinné akce, kde mají návštěvníci blízko k muzikantům. Nabízí mimořádně výhodné rodinné vstupné, atrakce pro děti a ochutnávky jídel z celého světa.

Respect začínal v roce 1998 na terasách Jízdárny Pražského hradu jako reakce na sílící rasismus a konkrétně na vraždu súdánského studenta Hassana Elamina Abdelradiho v listopadu 1997, jež vyvolala vlnu odporu a demonstrací. Snaha pořadatelů o výchovu k toleranci je dnes stejně aktuální jako tehdy.

Elektrifikovaná Indie

Ještě před hlavním festivalem zahrají třeba 1. června v Jazz Docku v Praze Mandolin Sisters. Dvě indické sestry hrají na elektrifikované mandolíny jihoindickou klasickou hudbu s příchutí psychedelie.

Už 25. dubna se v klubu Neone zastaví Islam Chipsy & EEK, egyptská undergroundová skupina, která využívá dvě bicí soupravy, klávesy a elektroniku.

V rámci doprovodného programu se posluchači a diváci můžou těšit i na sérii hudebních dokumentů, které budou promítány v pražském kině Francouzského institutu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám