Hlavní obsah

Byla taková od rány, vzpomínají na Věru Špinarovou kolegové

Novinky, ČTK, Stanislav Dvořák

Zpěváci, ale i politici v pondělí vzpomínají na zesnulou zpěvačku Věru Špinarovou. Připomínají její razantní hlas i nepoddajnou povahu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Věra Špinarová

Článek

„Je mi strašně smutno, je to veliká škoda. Za prvé jsme si moc rozuměly, jely jsme spolu dvě turné, a za druhé vidím, že už to padá v mém lese,” řekla zpěvačka Petra Janů.

Foto: Archiv P. Janů

Petra Janů

Za vynikající zpěvačku s hlasem, který byl darem od boha, označila Špinarovou kolegyně Helena Vondráčková. „Její razantní krásný hlas byl v tuzemské populární hudbě ojedinělý,” uvedla Vondráčková.

„Moc se mi líbila, byl to jeden z největších českých hlasů a líbilo se mi, že byla taková od rány... Přišla se podívat i na natáčení pořadu Tvoje tvář má známý hlas, protože tam Martin Dejdar zpíval její písničku,” řekl jeden ze zástupců mladší generace zpěváků Ondřej Ruml.

Foto: Lucie Levá

Ondřej Ruml je zdatný imitátor i hudebník.

„Jednoho dne se vrátíš, Věrko. Ostrava tě bude vždy milovat a my taky,” reagoval na stránkách své kapely Richard Krajčo.

„Zabolelo to. Byla to úžasná zpěvačka. Především ale také synonymum pro ostravskou nepoddajnost. Vše si dělala po svém. Byla velmi odvážná,” řekla ředitelka Colours of Ostrava Zlata Holušová.

I premiér Bohuslav Sobotka zaznamenal smrt známé ostravské zpěvačky. „Hudební scéna přišla o jeden ze svých velkých klenotů, její podmanivý hlas nám bude všem chybět,” napsal.

Špinarová zkolabovala už ve středu na koncertě v Čáslavi. Ve vážném stavu ji letecky transportovali do pražské motolské nemocnice, kde v neděli zemřela.

Svou kariéru zahájila v Ostravě v šedesátých letech minulého století se skupinami Flamingo a Majestic. Vydala alba jako Andromeda (1972), dále Životopis (1976), Věra Špinarová 3 (1979), Meteor lásky (1982), Stíny výsluní (1984), Věra Špinarová a Speciál 85 (1985) a Věra Špinarová 7 (1986). Meteor lásky byl svého času považován za hit, většina veřejnosti má ale Špinarovou spojenou s písní Jednoho dne se vrátíš.

Reklama

Související témata:

Související články

Zemřela Věra Špinarová

Česká popová zpěvačka Věra Špinarová zemřela ve věku 65 let. Jejím největším hitem se stala melodie italského skladatele Ennia Morriconeho z westernu Tenkrát...

Výběr článků

Načítám