Hlavní obsah

Tenorista José Carreras: Snažím se užít si každou minutu

Právo, Šárka Hellerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

José Carreras loni v prosinci oslavil sedmdesáté narozeniny a vydal se na své závěrečné turné. Koncertu nazvaného A Life in Music se dočkají i fanoušci v České republice. 6. května vystoupí španělský tenor v DRFG aréně v Brně. Proslulý pěvec poskytl Právu rozhovor.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jose Carreras říká, že se pro zpěv narodil.

Článek

Jste slavný mimo jiné svou interpretací hudby Giacoma Pucciniho a Giuseppe Verdiho. Jsou to vaši nejoblíbenější skladatelé?

Mezi skladateli je i mnoho jiných géniů. Wagner a Mozart například. Ale já naprosto zbožňuji tyto dva. Jsou to králové melodií. Ve světě operety je podobným mistrem Franz Lehár.

Zajímal jste se i o Pucciniho a Verdiho život?

Jistě. Byl jsem například několik let prezidentem Verdiho soutěže v Bussetu. Před mnoha lety jsem tu soutěž vyhrál a pomohlo to nastartovat mou operní kariéru. Zajímavé je, že oba milovali svou zemi a oba se zasazovali o kvalitu života společnosti. Verdi například financoval domov, ve kterém dodnes umělci ve stáří nalézají útočiště.

Které role jsou blízké vašemu srdci?

To je těžká otázka, protože miluji mnoho oper a árií. Pokud bych měl jmenovat dvě, řekl bych Rodolfa v Bohémě a Dona Josého v Carmen. Ti jsou mi velmi blízcí.

V životě jste zpíval v mnoha operách. Je nějaká postava, kterou jste si přál zpívat a nikdy jste neměl šanci?

Například některé Wágnerovy postavy nejsou vhodné pro můj hlas. A pak postava Lenského v Evženu Oněginovi. Naopak jsem velmi vděčný, že jsem v posledních dvou letech mohl zpívat v nové opeře El Juez rakouského skladatele Christiana Kolonovitse. Uvedli jsme ji například v Bilbau, Vídni a Petrohradě. Byl to náročný a úžasný zážitek.

Ve své profesi jste procestoval celý svět. V jakých zemích jste potkal obzvlášť vnímavé publikum?

Považuji se za velmi šťastného člověka, protože jsem mohl pracovat s velikány opery, jako jsou mistři Herbert von Karajan, Claudio Abbado, Colin Davis, Franco Zeffirelli nebo Jean Pierre Ponnelle. To je pouze několik úžasných osobností mezi mnoha. Vystupoval jsem v nejlepších operních domech, na festivalech, s nejlepšími orchestry a tak dále. Opravdu se mi splnil sen. Jsem velmi vděčný za tento dar a jsem vděčný za publikum, které mě vždy podporovalo a vřele přijímalo.

Proto je velmi těžké na vaši otázku odpovědět. Nicméně pokud byste naléhala, jmenoval bych publikum v Miláně, Vídni a Tokiu. Ale i všichni ostatní jsou fantastičtí.

Inspiruje vás cestování?

Pořád ho miluju. Jinak bych se už přece nemohl vydat znovu kolem světa s koncertem A Life in Music.

Spolu s Plácidem Domingem a Lucianem Pavarottim jste tvořili slavné Tři tenory. Byli jste přátelé?

Na pódiu jsme samozřejmě byli i sokové, ale ve skutečnosti jsme byli přátelé. A v zákulisí jsme se velmi dobře bavili, věřte mi. Byly to skvělé časy.

Známe vás jako skvělého interpreta. Pokoušel jste se někdy něco složit či napsat libreto?

Ne. Člověk musí znát své limity.

Jaká práce vám v minulosti přinesla nejsilnější emocionální zážitky?

Práce s Herbertem von Karajanem, jež trvala přes čtrnáct let. Byl to génius, a když dirigoval, člověk se cítil, jako by se ocitl mimo tento svět. Byla to magie.

Před lety jste překonal leukémii. Změnily se po té zkušenosti vaše životní hodnoty?

Ano, ovšem. Některé věci nepovažuju za tak důležité jako dřív. Na druhou stranu jsem pořád stejný člověk, nezměnil jsem se úplně. Jen se snažím užít si každou minutu a pozitivně myslet.

Je pravda, že tohle turné bude vaše poslední?

Původně jsem měl v plánu během něj navštívit všechna místa, na kterých jsem byl už dřív a ke kterým mám vztah. To bohužel není možné, protože by to trvalo mnoho let. Ale pořád zamýšlím objet celý svět, a to zabere dva nebo tři roky. V současné době mám plány do roku 2018.

Jaký to byl pocit rozhodnout se pro závěrečné turné?

Loni v prosinci jsem oslavil sedmdesátku, a to znamená, že můj čas coby tenora už je omezený. Proto jsem velmi šťastný, že mohu ještě jednou vyjet na turné. Až spadne poslední opona, bude to pro mě samozřejmě významný moment, protože zpívání je můj život. Na druhou stranu jsem vděčný za všechny nezapomenutelné momenty své kariéry. To je velký dar.

Zpívat jste začal velmi mladý. Snil jste o životě, který vás potkal?

Co si pamatuji, vždy jsem chtěl zpívat. Zpěv je můj život. A prosím, pochopte mě správně, když to říkám. Myslím tím, že jsem se pro zpěv narodil. Ale samozřejmě v začátcích se o takové kariéře člověku ani nesní. Proto opakuju, že jsem za svůj krásný život s hudbou nesmírně vděčný.

Známe vás jako světově proslulého umělce. Jaké obyčejné věci vám v životě přinášejí radost?

Čas strávený s mou rodinou a pěti vnoučaty. A také když vyhraje můj fotbalový tým FC Barcelona.

Reklama

Výběr článků

Načítám