Hlavní obsah

Státní opera projde rozsáhlými úpravami

Právo, rh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitel pražského Národního divadla Jan Burian a předseda představenstva společnosti Hochtief Tomáš Bílek za účasti ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) zahájili v pondělí vpodvečer symbolicky rekonstrukci budovy Státní opery.

Foto: Petr Horník, Právo

Začala rekonstrukce Státní opery v Praze.

Článek

„Máme tu čest po více než čtyřiceti letech předat tuto nádhernou budovu k rekonstrukci moderními technologiemi, po jejímž ukončení by se měla stát špičkovou scénou v evropském kontextu. Můžeme-li být svědky i aktéry takovéto rekonstrukce, je to důkaz dobrých časů. Zažili jsme i časy destrukce a ničení,“ řekl z jeviště Státní opery ministr Herman.

Foto: Petr Horník, Právo

Rekonstrukce, kterou vyhrála stavební firma Hochtief, potrvá sedmadvacet měsíců a její rozpočet činí 858 miliónů korun.

Neorenesanční budova proslulé architektonické dvojice Fellner a Helmer z roku 1888 projde rozsáhlou úpravou, která se dotkne prostorů pro umělce i diváky.

Sedadla ze 70. let minulého století nahradí v hledišti nová, jež by měla respektovat původní podobu a zároveň budou moderně vybavena titulkovacími zařízeními zabudovanými do opěradel.

Foto: Petr Horník, Právo

Kompletní rekonstrukcí projdou jevištní technologie, elektroinstalace, voda, topení i odpady. Rekonstrukce se bude týkat i fasády provozní budovy, zkušeben, šaten a dalších úprav včetně restaurátorských prací na interiérové výzdobě hlediště.

Foto: Petr Horník, Právo

Provoz do opravené budovy by se měl vrátit v květnu 2019. Na tom se shodli všichni tři aktéři slavnostního zahájení renovace. Tomáš Bílek navíc vyjádřil naději, že za rekonstrukci Státní opery získá firma Hochtief hrdý titul Stavba roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám