Hlavní obsah

RECENZE: Malý příběh o malých lidech

Právo, Lucie Zelinková

Americká prozaička a nositelka Pulitzerovy ceny Elizabeth Stroutová napsala malý příběh o malých lidech. Mezi postavy odcizené dcery a matky vměstnala panoptikum malých venkovských postaviček, které, ovlivněné řadou špatných rozhodnutí a nešťastných náhod, rozehrávají pestrobarevnou přehlídku nejrůznějších lidských osudů.

Foto: nakladatelství Motto

Obal knižní novinky.

Článek

V románu Jmenuji se Lucy Bartnová představuje postavu Lucy, obyčejné ženy z amerického venkova, která odmalička toužila vymanit se ze svých kořenů, odtrhnout se od rodiny a jejího způsobu života, žít jinak. Chtěla vyměnit vesnici za město, dát svým dětem lásku, pozornost a pochopení, kterých se jí samotné v dětství zoufale nedostávalo.

Rozdíl ve způsobu života i myšlení lidí z města a venkova je jedním z ústředních témat románu. Stroutová zároveň pátrá po tom, do jaké míry jsme ovlivněni svými kořeny, mentalitou a místem, z něhož pocházíme, a nakolik máme možnost svůj život navzdory původu ovlivnit.

Postava Lucy kvůli zanedbání výchovy od rodičů postrádá znalost popkultury a umění, přesto se rozhodne odejít na univerzitu a umění se věnovat.

Tato absence znalostí ji však provází celým životem a neustále na ni naráží.

Druhou linií románu je vzpomínkové vyprávění mezi matkou a dcerou v momentu, kdy je Lucy upoutána na nemocniční lůžko. Vyprávějí si příběhy a osudy lidí ze své minulosti, společně pátrají po špatných rozhodnutích, rozplétají nešťastné volby svých přátel a známých. Vytvářejí tak přehlídku venkovských postav se špatnými konci. Tu doplňují postavy mužů z Lucyina dospělého života, v každém z nich nachází symbol něčeho, co jí v životě chybí – pozornost, cit pro umění, starostlivost.

Čtenáři je tak jemně naservírováno resumé, že Lucy i přes svou celoživotní snahu nedochází štěstí ani naplnění.

Elizabeth Stroutová: Jmenuji se Lucy Bartnová
Motto, překlad Marcela Nejedlá, 192 stran, 269 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám