Hlavní obsah

Rada ČT zvolí nového generálního ředitele 26. dubna

Rada České televize zvolí generálního ředitele 26. dubna. Výběrové řízení vyhlásila na svém webu. Uchazeči mohou přihlášky podávat do 27. března a jejich seznam rada zveřejní o dva dny později. První kolo volby, které zúží počet kandidátů, se uskuteční 12. dubna.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Současný generální ředitel ČT Petr Dvořák

Článek

Od podzimu 2011 vede Českou televizi Petr Dvořák, mandát mu vyprší letos 30. září. Zatím není jisté, zda se výběrového řízení zúčastní. Jeho případný nástupce má do funkce nastoupit 1. října, kdy bude v Česku vrcholit předvolební kampaň. Rada chtěla volbu nového generálního ředitele uspíšit právě proto, aby se nekonala těsně před podzimními sněmovními volbami.

Dubnový termín volby má nejspíš ještě jeden důvod. Na začátku července končí mandáty třem z 15 radních. Nebylo jisté, zda se Sněmovně podaří včas zvolit všechny tři nové členy rady. Ke zvolení ředitele ČT je potřeba minimálně deseti hlasů. Pokud by rada měla jen 12 členů, zvýšila by se pravděpodobnost, že se její členové nedokážou na vítězi výběrového řízení shodnout.

Uchazeč o funkci musí být mimo jiné vysokoškolák, mít manažerské předpoklady k řízení veřejnoprávní instituce a s přihláškou musí předložit manažerský projekt v rozsahu pět až deset stran.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám