Hlavní obsah

Kytarista Peter Holmström: Hudba je všude kolem

Právo, Šárka Hellerová

V pražském Lucerna Music Baru vystoupí 22. února americká rocková kapela The Dandy Warhols. Mimo jiné představí písně ze svého devátého alba nazvaného Distortland (2016). Vydala je čtyři roky po svém předešlém počinu. Rozhovor Právu poskytl kytarista Peter Holmström.

Foto: archív kapely

The Dandy Warhols existují od roku 1994 a vydali již devět alb. Peter Holmström zcela vpravo.

Článek

Do Prahy se vrátíte po necelých třech letech. Jak bude vypadat váš koncert?

Setlist se každou noc mění, ale obvykle zahrajeme tak čtyři až šest písní z nového alba. A pokud se nic nepokazí, budeme v Praze hrát i úplně novou píseň, kterou jsme právě nahráli. Courtney (Taylor-Taylor, zpěvák kapely, pozn. red.) její hlavní riff nosil v hlavě asi rok a konečně jsme složili vedle refrénu i sloky.

Na nových písních pracujeme průběžně, máme vlastní studio, takže se pořád něco děje. Nahrávat se snažíme pokaždé, když bubeník Brent přijede z Austrálie, kde žije.

Máte pocit, že jste za dvě dekády ježdění po turné země, ve kterých koncertujete, poznal?

Města, která jsme navštívili jen jednou, znám velmi povrchně. Člověk v dané zemi stráví maximálně dvacet čtyři hodiny a přesune se dál. Ale už v cizině hrajeme tak dlouho, že jsme mnoho zemí stihli trochu prozkoumat a našli si svá oblíbená místa.

Muzikant má jinou perspektivu než turista, už proto, že velká část klubů není v nejexponovanější části města. Letos se například po delší době vrátíme do Španělska a Itálie, kde to mám rád.

Ovlivňuje Portland, ve kterém žijete, nějakým způsobem vaši tvorbu? Fotka města, kterou jste pořídil vy, je i na obalu loňské desky Distortland.

Asi ano, ale to dělá nejspíš každé místo, ve kterém člověk žije. V Portlandu je to nyní dost bláznivé, stěhuje se tam mnoho lidí, je to totiž právě v kurzu. Výsledkem je enormní množství nové výstavby, která ale bohužel vzniká na úkor starých budov.

Na druhou stranu do města s novými lidmi přicházejí i skvělé věci. Přinášejí nápady, otvírají fajn podniky. Podobný proces se odehrává v mnoha městech na světě. Mám jen pocit, že v Portlandu je to nyní extrémně rychlé.

Na měsíc zmizíme na turné, a když se pak vrátíme, zjistíme, že je ve městě několik nových budov a pár starých je naopak pryč.

Zaregistroval jste i příliv nadějných kapel?

Jsem si jistý, že v Portlandu nějaké jsou, ale upřímně řečeno nejsem s nimi teď obeznámen. Bavily mě doby, kdy bylo ve městě pár klubů, které člověk obcházel a měl přehled, co se děje.

Teď je hudba všude kolem, je víc roztroušená. Člověk si proto víc vybírá, na co se má zaměřit. A také už jsem starý na to, abych chodil každý volný večer na koncert a bavil se s mladými. Umím trávit čas lépe.

Jak? Co kromě hudby naplňuje váš život?

Kromě hudby? Můj ty bože. Mám pocit, že to je jediné, co dělám. A jsem tak šťastný. Vedle vlastní tvorby mám opravdu rád hudební nástroje. Rád pomáhám kamarádovi, který má obchod s kytarami. Mám ale rád i jiné druhy umění, než je hudba. Dělám grafiky a také fotím. Nicméně vždy to má s hudbou spojitost, například vytvářím obaly desek nebo něco podobného.

Reklama

Výběr článků

Načítám