Hlavní obsah

Rekordní rok 2016: Kina navštívilo 15,6 miliónu lidí

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rekordních 15,6 miliónu diváků navštívilo česká kina v roce 2016, oznámil s odvoláním na statistiku Unie filmových distributorů Petr Slavík ze společnosti Cinemart. Jde o nejlepší výsledek od roku 1993. Nejnavštěvovanějším filmem roku se stal Anděl Páně 2.

Foto: Karel Voleman, Právo

Diváci chodí do multiplexů i letních kin, internet je doma neudržel.

Článek

V roce 2016 přišlo do kin o 20,6 % více diváků než v roce 2015, na český film přitom zašlo 29,5 % lidí. Ke komerčně nejúspěšnějším patřily snímky Anděl páně 2, Lída Baarová, Bezva ženská na krku a Teorie tygra. Dlouhodobá statistika také ukazuje, že návštěvnost kin vůbec neklesá s rozvojem rychlého internetu umožňujícího stahovat filmy. Koncem 90. let i začátkem 21. století byla návštěvnost podstatně nižší.

Foto: Falcon

Čert Uriáš v podání Jiřího Dvořáka.

V roce 2016 navštívilo Anděla páně 2 913 000 diváků, drama Lída Baarová je čtvrté (přes 414 000 diváků), Teorie tygra sedmá (přes 385 000 diváků) a Bezva ženská na krku osmá (přes 372 000 diváků).

Foto: CinemArt

Upoutávka na film Teorie tygra

Česká kinematografie je v každém případě na vzestupu, pokud jde o kvantitu. Rok 2016 zaznamenal nejvíc českých premiér v celé porevoluční historii (79) s výjimkou roku 1990, kdy se otevřely komunistické trezory a v kinech bylo uvedeno 84 českých filmů.

Akční animáky a fantasy

Foto: Cinemart

Doba ledová: Mamutí drcnutí

Mezi zahraničními filmy se komerčně nejvíce daří dětským animovaným filmům a fantasy. Druhé místo v návštěvnosti obsadil Tajný život mazlíčků, šestý je film Hledá se Dory a devátá je Doba ledová: Mamutí drcnutí. Na třetím místě skončila hraná fantasy Fantastická zvířata a kde je najít podle scénáře J. K. Rowlingové. Dítě Bridget Jonesové je jediná „dospělá“ komedie ze zahraničí v TOP 10.

Foto: Freeman Entertainment

Eddie Redmayne

„Rok 2016 byl oproti předcházejícím letům úspěšný především díky velkému zájmu o české filmy, které se výrazně připojily k zahraničním hitům. Takováto shoda se neopakuje často, a proto také nárůst návštěvnosti kin byl u nás jedním z nejvýraznějších v celé Evropě. Vedle počtu premiér vzrostl i počet distributorů, kteří je nabízejí. Proto jsme hrdi na to, že se nám již třetím rokem daří držet v čele distribučního pelotonu,” řekl Aleš Danielis, programový ředitel společnosti CinemArt.

Sedm filmů z první desítky nejnavštěvovanějších uvedla do českých kin distribuční společnost CinemArt, na druhém místě je Falcon a na třetím  Freeman Entertainment.

Nejnavštěvovanější filmy roku 2016

1. Anděl Páně 2

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové 6. Hledá se Dory

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové 6. Hledá se Dory 7. Teorie tygra

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové 6. Hledá se Dory 7. Teorie tygra 8. Bezva ženská na krku

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové 6. Hledá se Dory 7. Teorie tygra 8. Bezva ženská na krku 9. Doba ledová: Mamutí drcnutí

1. Anděl Páně 2 2. Tajný život mazlíčků 3. Fantastická zvířata a kde je najít 4. Lída Baarová 5. Dítě Bridget Jonesové 6. Hledá se Dory 7. Teorie tygra 8. Bezva ženská na krku 9. Doba ledová: Mamutí drcnutí 10. Deadpool

Kina v Česku rozhodně nezanikají ani netrpí nezájmem. „V roce 2016 zahájilo provoz nejméně deset nových digitalizovaných DCP kin. Za stejný rok přibylo více než sto nových provozovatelů, kteří nabízejí publiku projekce filmů nejen z formátů DCI, ale také z DVD, Blu-ray nebo MP4,” dodal Petr Slavík.

Reklama

Výběr článků

Načítám