Hlavní obsah

Temný kraj se tváří jako krimi, ale zatím skoro nepátrá

Právo, Eva Zajíčková

Měla to být nová kriminálka, ale vypadá to spíš na obligátní vztahový seriál, jaké Prima vyrábí pravidelně už roky. Novinka Temný kraj s Lukášem Vaculíkem v hlavní roli, která měla premiéru v neděli večer, si totiž zločin bere nejspíš jen jako pouhou záminku, aby s novými postavami mohla řešit podobné problémy jako dřív, jen v dosud neokoukaném prostředí. A nepracuje s ním zatím právě šťastně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Představení nového seriálu televize Prima Temný kraj. Na snímku herec Lukáš Vaculík

Článek

Úvodní díl, který rozehrál a propojil několik vražd v Praze a další na venkově, totiž odsouval policejní pátrání kamsi na okraj tak vytrvale, až vytvořil dojem, že o zločin tu jde až někde v zadním plánu a hlavně, že v tomto seriálu je na všechno spousta času. Otázka je, jestli budou mít stejnou trpělivost i diváci, protože taková nezvyklá práce s žánrem může fanoušky krimi a detektivek nejen odradit, ale leckterého možná i pěkně popíchnout.

Bez velkého přehánění by se dokonce dalo říct, že nazývat Temný kraj krimiseriálem je skoro falešná reklama, protože snaha tvůrců vyvážit očekávanou profesní linku ještě přidanou soukromou se v úvodním díle poněkud zvrhla.

Elitního kriminalistu Petra Kraje (Lukáš Vaculík), který se specializuje na sériové vraždy, si scénář přesadí na venkov, kde běží čas i zločin jiným tempem. Z důvodu totálního pracovního vyčerpání ho lékař a nadřízená pošlou na chalupu za odpočinkem.

Kraj tedy vyrazí za hranice Prahy, do jakési blíže neurčené kopcovité krajiny. Když pak auto zabočí do vsi s malebným českým názvem Břeh a zaparkuje u chátrající fary, vynoří se první rázovitý strejda, kterých je za chvíli plná hospůdka, a už se pěje u půllitrů... Divák se rázem propadne nejen do jiného světa, ale taky do úplně jiného seriálu: Místo profesní krimi, kterou jakž takž slibovaly úvodní záběry z Krajovy přednášky o sériových vrazích a dění na pražské kriminálce, se na vsi začíná rodit nová vztahovka s mnohomluvnými dialogy – někdy jen zbytečnými, někdy až nesmyslnými.

Ačkoli hrdina sem přijel jen na pár dní odpočívat, na což nemá jinak vůbec čas a náladu, shodou okolností tu narazí na vraždu a nechá se ambiciózním místním policistou vtáhnout do případu – zatím jako zkušenější poradce. Co je v deskách, které mu dal bezradný mladík k nahlédnutí, se však divák nedozví, zato se tady shání kolo pro malého syna sympatické osamělé policistky, ukazují se její problémy s tátou opilcem, hráčem a dlužníkem, Kraj málem odjede zpátky do Prahy, protože mu nedokončená práce nedá spát, cestou zachrání zraněného psa, seznámí se s veterinářkou, vrátí se na faru...

Kromě toho hrdina taky dlouze vzpomíná nad fotkami, hledí do krajiny, prohledává haraburdí v chalupě, prochází se po hřbitově – odboček je tu tedy až až, ale vyšetřování jaksi pořád nikde.

Pravda, tu a tam si hrdina telefonuje s kolegy v Praze, a divák se tedy dozví něco málo aspoň o vraždách v hlavním městě, když pořád neví nic o té na vsi. Sice přibyla mrtvola, ale i v téhle pátrací lince se toho odehraje žalostně málo: divák se dozví jen, že podezřelý má červenou čepici a možná je to chlápek, který opravoval kávovar, protože mrtvou viděl a svezl ji dodávkou. Načež kdosi zabije stopařku někde v lese poblíž Břehu. Pokračování příště!

V Temném kraji se tedy zločin zatím spíš jen děje, místo aby se řešil. Chybějící napětí se pak seriál pokouší divákům podstrčit jiným způsobem (který naneštěstí zatím vypadá naprosto nesmyslně), a to s pomocí hrůzostrašných lidových legend spojených s konkrétními místy v kraji. Do děje je vnáší jeden z policistů okresní kriminálky, který je sbírá tak vášnivě, že je sepisuje nejen po nocích na půdě, ale dokonce i v práci a předčítá z nich kolegům. Kdyby radši vyšetřoval. Cokoli! Protože další náladové obrázky doprovázející úryvky z jakési čarodějnické legendy, které jen natahují díl, to je opravdu to poslední, co divák nalákaný na krimi žánr touží vidět.

Když se připočtou často podprůměrné herecké výkony a mizerné dialogy, kdo bude mít příští neděli chuť dát Temnému kraji další šanci? Leda tak někdo, kdo od něj krimi ve skutečnosti vůbec nečekal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám