Hlavní obsah

Ovčáček se stal hrdinou další divadelní komedie

Mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček se po Zlíně stane postavou divadelní hry také v Brně. Divadlo Komediograf připravuje „satiru z blízké budoucnosti” nazvanou Parta hic znovu zasahuje. Zápletku prozrazuje podtitul: Jak Ovčáček a spol. zametají pod koberec, že Miloš Zeman propil Hrad.

Foto: Archiv TV Prima

Miloš Zeman se svým mluvčím Jiřím Ovčáčkem

Článek

Autor scénáře a režisér Luboš Balák nezastírá, že jej zaujal mimořádný úspěch zlínského satirického představení Ovčáček čtveráček. I proto oprášil svůj nápad zapsaný už po zvolení Zemana prezidentem, avšak dosud nerealizovaný. Podle Baláka je evidentní, že současná česká společnost satiru potřebuje a že o ni mají diváci větší zájem než v nedávné minulosti. Reální politici a činovníci, které si bere na paškál, podle něj humoristům svými kroky dávají dostatek munice. „Karikatury ze sebe dělají sami,” řekl Balák.

Nové představení bude mít premiéru 26. ledna na sklepní scéně Centra experimentálního divadla, 31. ledna hru poprvé zhlédne pražské publikum v Divadle Dobeška. Jednotlivé herecké úlohy si rozeberou Filip Teller, Miroslav Sýkora a Alexandr Stankov. Kromě Ovčáčka se v inscenaci objeví také postavy kancléře Vratislava Mynáře nebo bývalého hradního protokoláře Jindřicha Forejta.

Balák už má zkušenosti s politickou satirou z dřívějška. V roce 2008 stál jako umělecký šéf HaDivadla za groteskním cyklem Kluzká plocha. Reagoval v něm na společenské dění, karikoval tehdejšího prezidenta Václava Klause, ale také další politiky – Miloše Zemana, Jiřího Paroubka nebo Stanislava Grosse.

Nečekaným divadelním hitem loňského podzimu se stal „nekorektní kabaret” zlínského divadla Ovčáček čtveráček. Vznikl spontánně na konci října, divadelníci jeho prostřednictvím reagovali na události související s udělováním státních vyznamenání. S úspěchem se představení hrálo i v Praze a Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám