Hlavní obsah

RECENZE: Patrik Hartl štěstí dávkuje

Právo, Lucie Zelinková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový román Patrika Hartla Okamžiky štěstí svým nabitým dějem a dramatičností připomíná nahuštěný televizní seriál. Nabízí příběh obyčejných lidí s neobyčejným životním neštěstím. Pro svůj lehký styl a životnost postav jde o čtenářsky nezvykle přívětivý kousek.

Foto: ČTK

Patrik Hartl představil nový román.

Článek

Hartl napsal příběh dvou lidí, sourozenců Jáchyma a Veroniky, tak, že každému dal vlastní prostor, každému věnoval polovinu knihy. V Okamžicích štěstí sice použil relativně sofistikovanou formu dvojrománu, který se dějově dotýká a prolíná, vypráví však jazykově banálně, bez příkras a pokusů o poetiku. Jen málokdy časově přeskakuje, nepokouší se mást ani nic zastírat, je maximálně přímočarý.

Foto: nakladatelství Bourbon

Obal knižní novinky.

Příběh sourozenecké dvojice staví na delším časovém úseku, její osud nabízí početný přehled katastrof a pádů. Román je mimořádně čtivý, poutavý pro svou extrémní dějovost a svižné tempo vyprávění. Osudy lidí jsou vykresleny natolik životně, že nabízejí čtenáři snadné ztotožnění se a zainteresování do příběhu.

Hartl je bezpochyby zdatný vypravěč, který nemá zapotřebí laciných senzací ani humoru. Čtenáře si získává obyčejnou lidskostí svých postav, nástinem obyčejného, nešťastného života. S vážnou tváří vyprávění usazuje čtenáře na emocionální houpačku, na které ho nechá po celou dobu.

Z možná matoucího názvu čtenář příliš pozitivních či šťastných emocí nepochytá, vyskytnou-li se, je jich pomálu.

Patrik Hartl: Okamžiky štěstí
Bourbon, 520 stran, 356 Kč

Celkové hodnocení: 80 %

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám